Werkbezoek staatsecretaris Bijleveld aan Nederlandse Antillen

Staatsecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) brengt van 20 tot en met 23 mei een werkbezoek aan Curaçao. Aanleiding hiervoor is politiek overleg over de staatkundige vernieuwing van het Koninkrijk. Ook staat de ondertekening van de plannen voor het Sociaal-Economisch Initiatief (SEI) voor Curaçao op het programma.

De staatssecretaris voert politiek overleg met Curaçao, Sint Maarten en het land Nederlandse Antillen over de voortgang van de staatkundige veranderingen. In het vorige bestuurlijk overleg is gebleken dat niet zeker of alles eind 2008 gereed zal zijn. Toen is afgesproken om een nieuwe, realistische planning te maken. Andere belangrijke agendapunten zijn het financieel toezicht voor Sint Maarten en Curaçao en de nadere invulling van de afspraken over het toekomstige Openbaar Ministerie.

Met het Sociaal-Economisch Initiatief (SEI) investeert Nederland in de versterking van de sociaaleconomische structuur van Curaçao om zo een stevige basis te creëren voor de toekomstige status van zelfstandig land binnen het Koninkrijk. Hiermee komt de ¤ 60,5 miljoenn vrij die Nederland met Curaçao ten behoeve van het SEI was overeengekomen. In aanvulling op dit bedrag maakt ook Curaçao geld vrij voor het Sociaal Economisch Initiatief.

Noot voor redacties (