Gemeente Venlo


Jaarverslag Hektor over 2007: situatie beheersbaar


16-5-2008

Langzaam maar zeker begint het gevoel te ontstaan dat de drugsoverlast en ten dele de criminaliteit beheersbaar aan het worden is. Het huidige handhavingsniveau en de wijze waarop daar invulling aan gegeven wordt, in combinatie met het driesporenbeleid van de gemeente zijn de belangrijkste factoren hiervoor.

Het jaarverslag 'Hektor' 2007 gaat in op de resultaten en belangrijke ontwikkelingen binnen 'Hektor' en de drie sporen Handhaving, Vast&Goed en het Coffeeshopbeleid.

Handhaving
Op het gebied van de handhaving is op min of meer dezelfde wijze samengewerkt als de afgelopen jaren. Nieuw is de extra structurele capaciteit op het gebied van handhaving bouwregelgeving en ruimtelijke ordening, wat heeft geleid tot extra resultaten. Tevens kan opgemerkt worden dat de politiesamenwerking op het gebied van de aanpak van drugsoverlast en criminaliteit verder is verbeterd.

Enkele resultaten:

- Het Straatteam (10 teamleden) heeft zich in 2007 voornamelijk gericht op de aanpak van de drugshandel en -overlast in het Q4 gebied, de Straelseweg en de Kaldenkerkerweg en omgeving.
- In 2007 (364) heeft het Straatteam meer verdachten aangehouden dan in 2006 (355).

- Er zijn 116 brieven verstuurd naar ouders/verzorgesn van minderjarigen die zich dicht in de nabijheid van coffeeshops ophielden of zelfs een joint rookten. In 2006 waren dat 78 brieven.
- Er zijn meerdere hennepkwekerijen ontmanteld met in totaal 1735 planten.

- Het Hektor Rechercheteam (7 teamleden) heeft diverse onderzoeken uitgevoerd naar criminele samenwerkingsverbanden die zich bezighouden met de soft- en harddrugscriminaliteit.

- Ook in 2007 zijn gezamenlijke controles op panden uitgevoerd door medewerkers van de politie en de afdeling Stadstoezicht van de gemeente, ongeveer 15 panden per kwartaal. Er werden in 2007 minder panden daadwerkelijk gesloten. Dit past bij het beeld dat de drugsoverlast is verminderd en het rustiger is geworden in Q4.
- Begin juni 2007 is de laatste growshop in venlo gesloten. In 2007 zijn geen nieuwe vergunningaanvragen voor een head-, smart- of growshop ingediend

Vast&Goed
In het kader van de herontwikkeling van Q4 is een aantal stappen gezet op weg naar de start van de realisatie van twee deelprojecten in 2008. Verder is opnieuw een aantal (overlastgevende) panden verworven in het kader van het gevestigde voorkeursrecht en worden op creatief en cultureel gebeid een groot aantal activiteiten ontplooid. Al met al kan gesteld worden dat de leefbaarheid in Q4 in 2007 is verbeterd.

Enkele resultaten

- In 2007 is in Q4 intensief gewerkt aan de voorbereiding van de herstructureringopgave in een tweetal deelgebieden: het Blok Bergstraat en de omgeving van het Mgr. Nolensplein.
- Eind 2007 waren er in totaal 91 panden in handen van de gemeente overgegaan op basis van het voorkeursrecht.

- In de tweede helft van 2007 hebben de broedplaatsen in Q4 samen met de reguliere ondernemers een ondernemersvereniging opgericht.
- Op 26 september 2007 is over het voorontwerp bestemmingsplan en de MER-notities een inspraakavond georganiseerd, waar zo'n 65 mensen aanwezig waren.

Coffeeshopbeleid
Na besluitvorming van de gemeenteraad over de handhaving van de huidige situatie, waar het betreft het aantal coffeeshops en de locatie daarvan, is de inzet op dit vlak beperkt gebleven. De werkzaamheden in 2007 waren vooral gericht op een juridisch-planologische regeling voor de coffeeshops Roots en Oase aan de Bevrijdingsweg 16, de beoordeling van verzoeken om nadeelcompensatie van aanwonenden van de Bevrijdingsweg, en de periodieke overleggen met coffeeshophouders, politie en verslavingszorg.

Het jaarverslag is bedoeld voor het college van B&W, de raadscommissie Financiën, Bestuur en Veiligheid (FBV) en de gemeenteraad van Venlo. Daarnaast dient het jaarverslag als inhoudelijke verantwoording voor de Ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Vanwege de financiële bijdrage van de beide ministeries aan het handhavingstraject binnen 'Hektor', ligt de nadruk in dit verslag op de handhavingsresultaten.