Gemeente Venlo


Evaluatierapport één jaar Veiligheidshuis


16-5-2008

Er zijn vele positieve ontwikkelingen te noemen omtrent de samenwerking en informatieuitwisseling in het veiligheidshuis Noord-Limburg. Informatie kan sneller worden uitgewisseld en partners weten elkaar op operationeel niveau te vinden. Daarnaast is een belangrijke basis gelegd voor een netwerksamenwerking waarbij verschillende onderdelen van de justitiële en zorgketen met elkaar worden verbonden.

Dat is de belangrijkste conclusie uit het rapport Een palet van partners met daarin een evaluatie van één jaar Veiligheidshuis Noord-Limburg.

De aansluiting van de zorg- en justitiële keten is een nieuw concept en vraagt veel aandacht. Een jaar na de start van het veiligheidshuis Noord-Limburg wordt teruggekeken op de ontwikkeling die het veiligheidshuis heeft ondergaan. Om hier inzicht in te krijgen zijn interviews gehouden met de partners in het veiligheidshuis. Er is gesproken met medewerkers op verschillende niveaus over het beeld en de verwachtingen die de partner heeft over het veiligheidshuis, de rol van partner in het veiligheidshuis en de kansen en bedreigingen voor de toekomst. Daarnaast zijn er observaties gehouden tijdens de overleggen en is beschikbare data verzameld.

Burgemeester Hubert Bruls: Hét speerpunt voor mij wordt de invoering van casemanagement, dus een aanpak op individueel niveau, in een sluitende keten van veiligheid en zorg, die niet stopt nadat iemand is opgepakt. Nazorg is heel belangrijk. Wanneer iemand weer in de maatschappij terugkomt, moet bij wijze van spreken zijn casemanager hem aan de poort opwachten om ervoor te zorgen dat die persoon niet opnieuw de fout ingaat. Direct erbovenop zitten, direct perspectief bieden.

De belangrijkste conclusies
Om de positieve ontwikkelingen (beter samenwerking en informatieuitwisseling, partners die elkaar goed weten te vinden) ook in de toekomst vast te houden is er aandacht nodig voor de volgende punten:

- De rol van de partners: er is behoefte aan een duidelijk kader;
- De rol van de gemeente, i.c. de coördinerend manager: de partners zijn positief over de actieve houding van de gemeente, maar missen soms structuur voor wat betreft de aansturing van nazorg en huiselijk geweld;

- De rol van het OM: het is van belang dat de juiste mensen op het juiste moment aanwezig kunnen zijn;

- Informatieknooppunt: het delen van informatie met externe partijen moet in goede banen worden geleid;

De belangrijkste aanbevelingen

1. Organisatie van het veiligheidshuis

- Herziening en opsplitsing van de functie van coördinerend manager waarbij een duidelijke afbakening wordt gemaakt tussen procesmanagement op casusniveau en het organiseren van een netwerksamenwerking op andere niveaus;

- Het invoeren van casemanagement;

- Eén registratiesysteem, waarin haalbare doelen kunnen worden gemeten en de organisatie van het veiligheidshuis transparant blijft.


2. Rol van de partners

- Het maken van een werkplan op operationeel niveau per doelgroep waarin verwachtingen en een duidelijke taakverdeling wordt beschreven;
- Sociale kaart of productenboek, waarin duidelijk omschreven wordt welke betrokken partner wat doet en waarvoor je deze kan benaderen;
- Uitnodigen van nieuwe partners zoals in de evaluatie beschreven en deze betrekken bij de doorontwikkeling van de aanpak van de diverse doelgroepen;

- Herziening van de rol en aanwezigheid van de huidige partners met in het bijzonder de rol van het OM.


3. Informatievoorziening, PR en communicatie Om meer duidelijkheid te creëren over het doel en de werkwijze van het Veiligheidshuis, is extra inzet nodig op het gebied van actieve informatievoorziening, bijvoorbeeld in de vorm van voorlichtings- en informatiebijeenkomsten, informatiemappen, een open dag of congres.

Plan van Aanpak
Op basis van de uitkomsten van de evaluatie wordt een plan van aanpak gemaakt, met daarin heldere doelen voor de resterende projectperiode. De verwachting is dat het plan van aanpak vóór 1 juli is afgerond.

Achtergrondinformatie
In navolging op het justitiekantoor is in februari 2007 het veiligheidshuis Noord-Limburg gestart met als doel het voorkomen en verminderen van criminaliteit en overlast in de gemeente Venlo. De meerwaarde van het veiligheidshuis ligt vooral in de aansluiting tussen de preventieve, curatieve en repressieve aanpak en de aansluiting van het nazorgtraject. Het veiligheidshuis richt zich primair op drie doelgroepen, namelijk volwassen veelplegers, risicojongeren en daders en slachtoffers van huiselijk geweld.

Partners in het veiligheidshuis zijn onder meer: Openbaar Ministerie, Politie, Gemeente, Sociale dienst, Leerplicht, Reclassering Nederland, Justitieel verslavingszorg, Slachtofferhulp, Jeugdreclassering, Bureau Halt, Raad voor Kinderbescherming, Bureau jeugdzorg, Mutsaersstichting, Penitentiaire inrichting.