Partij van de Arbeid

'Postmarkt nog niet vrijgeven'

16-05-2008 07:23

De liberalisering van de postmarkt wordt uitgesteld. Het kabinet vindt het nog te vroeg om de markt geheel vrij te geven. Er is nog geen cao voor de postbodes van TNT en ook niet voor de medewerkers van de nieuwe postbedrijven. Woordvoerder Mei Li Vos: Meer marktwerking kan alleen als dat niet ten koste gaat van de werknemers.

Een cao voor de postbodes van TNT en de medewerkers van de nieuwe postbedrijven is voor de PvdA de belangrijkste voorwaarde voordat tot het vrijgeven van de markt over kan worden gegaan. Tot nog toe zijn er nog steeds geen afspraken voor de postbodes van TNT en de medewerkers van de andere bedrijven. Vos: Een slechte zaak, de postbodes stellen redelijke looneisen aan TNT, en daar kan TNT best aan tegemoet komen. De medewerkers bij de andere bedrijven hebben nog helemaal niets. Er is een beginselakkoord tussen de nieuwe bedrijven en de vakbonden om te werken aan een eerste echte cao, maar die moet nog wel komen.

Volgens Vos zal staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken dat proces moeten versnellen: Het is voor de PvdA onverteerbaar dat de medewerkers van de nieuwe bedrijven zo lang moeten wachten op afspraken over normale arbeidsvoorwaarden. Uitstel van liberalisering mag niet betekenen dat een cao voor de nieuwe bedrijven ook wordt uitgesteld.