Stichting Aids Fonds

Wereld Aidsvaccin Dag 2008: Een aidsvaccin is mogelijk en heel erg hard nodig

16-05-2008
Vijfentwintig jaar na de ontdekking van hiv, is er een grote vooruitgang geboekt in het aanpakken van de aidsepidemie. Wetenschappers hebben erg veel geleerd over de complexe werking van hiv. Dit heeft geleid tot diverse remmers om aids tegen te gaan. Alles bij elkaar heeft het meer medicijnen opgeleverd dan de middelen van alle andere virale ziekten bij elkaar opgeteld. Maar deze vooruitgang is niet genoeg. Terwijl het van belang blijft om zoveel mogelijk hiv-geïnfecteerden te behandelen met aidsremmers, is het nodig om te blijven zoeken naar nieuwe middelen die kunnen voorkomen dat mensen geen hiv krijgen. Een vaccin is de beste mogelijkheid om voor eens en altijd af te rekenen met deze verwoestende ziekte.

World Aidsvaccindag
Elf jaar geleden riep President Clinton tijdens een speech op om binnen 10 jaar een aidsvaccin te hebben. In het erna jaar riepen belangrijke pleitbezorgers voor het aidsvaccin Wereld Aidsvaccin Dag in het leven. Helaas werd Clintons doel niet gehaald. Er is veel geleerd en er ligt nog een moeilijke taak in het verschiet. Maar als we kijken wat we nu weten, is dat meer dan we ons wellicht realiseren.

Wetenschappers zeggen dat een aidsvaccin mogelijk is Bijna ieder persoon dat hiv oploopt, is in staat om het virus enkele jaren onder controle te houden zonder meteen aids te krijgen. Er zijn zelfs enkele mensen die elite nonprogressors worden genoemd omdat hun lichaam in staat is om het virus oneindig onder controle te houden. Wetenschappers onderzoeken hoe het afweersysteem van deze mensen precies werkt. Het kan hen aanwijzingen geven voor het ontwerpen van een effectief aidsvaccin.
Dan zijn er ook nog enkele hiv-geïnfecteerden die antilichamen ontwikkelen die in staat zijn om verschillende virusstammen te neutraliseren. Wetenschappers hebben al verscheidene antilichamen ontdekt en proberen stoffen te ontwikkelen die de productie van deze antilichamen binnen het menselijk lichaam kunnen stimuleren. Tot slot blijken apen immuun te worden voor infectie met siv (hiv voor apen) nadat zijn een afgezwakte vorm van siv toegediend hebben gekregen. Vanwege het gevaar voor daadwerkelijke infectie, kunnen mensen geen afgezwakte vorm van hiv toegediend krijgen. Wetenschappers bestuderen daarom nauwgezet de afweerreactie bij deze dieren om beter te begrijpen hoe het werkt. De opgedane kennis over de specifieke afweerreactie hopen ze door te kunnen vertalen tot een nieuwe generatie van aidsvaccin-kandidaten.

De ontwikkeling van een aidsvaccin is ook pionierswetenschap Wetenschappers werken hard aan nieuwe benaderingen om tot aidsvaccins te komen. De meeste aidsvaccins, die momenteel worden onderzocht, richten zich nog op één component van het immuunsysteem: het stimuleren van de immuniteit van de T-cellen. Maar om een volledig preventief werkzaam vaccin te krijgen, is het nodig om zowel de immuniteit van T-cellen als van antilichamen te bevorderen. Antilichamen zullen de eerste infectie met hiv moeten voorkomen en T-cellen zullen de cellen moeten opruimen die toch geïnfecteerd zijn geraakt. Aidsvaccinonderzoekers concentreren zich nu op beide benaderingen.
Ook werken deskundigen wereldwijd samen om antigenen te ontwikkelen die neutraliserende antilichamen opwekken. Het afgelopen jaar hebben verscheidene organisaties, waaronder het International Aids Vaccin Initiative, financiële prikkels gegeven om biotechnologische bedrijven aan te moedigen om hun technologieën aan te wenden voor het vinden van een aidsvaccin. Deze bedrijven hebben vaak een schat aan nieuwe ideeën.

De voortgang van klinisch onderzoek is cruciaal We moeten zoveel als mogelijk over hiv leren en de reacties van het menselijk lichaam op het virus. Hoe reageert het immuunsysteem bij de eerste infectie op hiv en hoe verandert het virus zichzelf zodat het immuunsysteem er geen grip op krijgt? Wat kunnen we leren van de afweerreacties van mensen die zeer recent geïnfecteerd zijn geraakt? De antwoorden op deze vragen bieden inzichten die van groot belang kunnen zijn voor het ontwerp van toekomstige vaccinkandidaten.

Een aidsvaccin is nog steeds dringend nodig
Vaccins zijn een van de meest effectieve middelen in het bevorderen van de volksgezondheid. In het verleden hebben we gezien dat een vaccin de enige manier is om een grote virale epidemie in de kiem te smoren. Ook weten we uit het verleden dat er tientallen jaren overheen kunnen gaan eer een vaccin is gevonden. Hiv werd 25 jaar geleden ontdekt. Pas sinds de laatste 10 jaar worden de krachten in de zoektocht naar een vaccin gebundeld en gecoördineerd. Elke dag komen er wereldwijd 7.000 nieuwe hiv-geïnfecteerden bij. Aids staat wereldwijd op nummer 4 als ziekte die de meeste doden veroorzaakt. In Afrika is er geen andere ziekte die meer doden veroorzaakt als aids. We moeten dan ook al onze krachten blijven bundelen om de aidsepidemie voor eens en voor altijd uit te kunnen bannen.

Steun op de lange termijn is nodig
Het ontwikkelen van een aidsvaccin vergt een aanhoudende toewijding van briljante breinen uit de wetenschap, de industrie en de universiteiten als ook politieke en financiële steun vanuit overheden en donoren uit de hele wereld. Vandaag op Wereld Aidsvaccindag eren we degenen die aidsvaccinonderzoek hebben ondersteund. We roepen de huidige en nieuwe pleitbezorgers op om hun steun te handhaven gedurende het lange traject naar een vaccin. We eren de vrijwilligers die onbaatzuchtig hebben bijgedragen aan aidsvaccinonderzoek. Het ontwikkelen van een aidsvaccin zal niet makkelijk zijn. Maar zonder een manier om de verspreiding van nieuwe infecties tegen te gaan, komen we nooit van deze vreselijke ziekte af. Bij het International Aids Vaccin Initiative kijken we uit naar een Wereld Aidsvaccindag in de toekomst die wordt gemerkt door de ontdekking van een echt werkbaar vaccin dat de verspreiding van aids heeft stop gezet.

Meer weten over IAVI