Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard


Streksingel

Hoogheemraadschap verwijdert dode vis uit de Streksingel

Op woensdag 14 mei is bij het hoogheemraadschap een melding binnengekomen van vissterfte in de Streksingel in Rotterdam. Onderzoek ter plaatse heeft geen directe oorzaak aan het licht gebracht. Wel is geconstateerd dat de zuurstofconcentratie van het oppervlaktewater zo laag is dat vissterfte kan optreden. De zuurstofconcentratie wordt sindsdien frequent gemeten. Deze neemt sinds de afnemende warmte en de regenval van vrijdagochtend langzaam weer toe.

De Streksingel ligt in Rotterdam Hillegersberg, in het verlengde van het Boterdorpse Verlaat. Hier laat het hoogheemraadschap water in vanuit de Rotte. De zuurstofconcentratie van het water uit de Rotte is eveneens laag.

Op donderdag 15 mei is er circa 175 kilo dode vis verwijderd. Door de regenval van vrijdagochtend is de zuurstofconcentratie weer iets toegenomen. Deze is echter nog steeds te laag. Het hoogheemraadschap voert een aantal maatregelen uit: nog levende vis wordt gevangen en overgezet in de Rotte. Dode vis wordt geruimd door een beroepsvisser en afgevoerd. Daarnaast monitoren we de zuurstofconcentratie in het oppervlaktewater.

Mochten de lage zuurstofconcentraties aanhouden, dan zal het hoogheemraadschap verdere maatregelen nemen. Mogelijk wordt de zuurstofarme `prop' in het oppervlaktewater ter plaatse doorgespoeld. Deze maatregel is slechts zinvol als de omvang van de zuurstofarme prop toeneemt, of als de zuurstofarme "prop" zich verder het gebied in verplaatst. Op dit moment neemt de concentratie zuurstof als gevolg van de afnemende warmte en de regenval van vrijdagochtend langzaam weer toe. Meldingen buiten kantooruren kunnen telefonisch worden gedaan bij het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard via telefoonnummer 010 - 45 37 200.

streksingel_small.jpg (25 Kb)