Nieuw-Vlaamse Alliantie


Parlementaire nieuwsflits van 16 mei 2008 (16/05/08)

Regelmatig versturen we een parlementaire nieuwsflits. Hierin brengen we een selectie van de parlementaire initiatieven van onze parlementsleden.

Vlaams Parlement

Woensdagmiddag, nog voor de persconferentie van de rapporteurs, ondervroeg Mark Demesmaeker tijdens het actuele vragenuurtje minister Keulen over de delegatie van het Congres van de lokale overheden van de Raad van Europa die een bezoek bracht aan ons land. Ook toen reeds gaf de minister te kennen dat hij er geen goed oog in had. Hij gaf tekst en uitleg bij zijn ontmoeting met de rapporteurs, maar sprak over druk van Franstalig gelobby en hij bevestigde dat zij niet goed wisten hoe ons complexe staatsbestel werkte. Mark en de N-VA houden evenwel voet bij stuk: er kan van een benoeming van deze drie individuen geen sprake zijn. Ondanks het geroep van de Franstaligen, ondanks het oordeel van deze delegatie. Het grootste slachtoffer van deze missie lijkt de Raad van Europa zelf te worden. Met zulke lichtzinnige conclusies van georchestreerde missies ondermijnen ze hun eigen geloofwaardigheid.

Van Brempt maant Walen tot spoed over kilometerheffing, zo stond het dinsdag in de krant. Ze deed dit op basis van zogenaamd nieuwe ontwikkelingen in Frankrijk. Uiteraard voer voor debat in de plenaire vergadering. Het is immers niet altijd duidelijk wat Wallonië wil, laat staan Brussel, en daarnaast dient er frequent overlegd te worden in Benelux-verband. Uit een studie van het Vlaams Verkeerscentrum blijkt alvast dat het weghalen van vrachtverkeer zorgt voor meer personenwagens op de autosnelwegen. Daar gaat ook de Nederlandse overheid van uit, die de heffing voor vrachtwagens later wil aanvullen met een heffing voor personenwagens. Jan Peumans wilde weten wat nu eigenlijk het standpunt is van de Waalse en de Vlaamse Regering, en met welk standpunt België dan naar Nederland kan gaan. De minister gaf aan dat een akkoord tussen de drie gewesten essentieel is maar nog niet voorhanden. Niks nieuws onder de zon dus, maar ook weinig vooruitgang in de zaak. Jan Peumans werd er bijna horendol van en het zette hem ertoe aan om in zijn pen te kruipen en er een opiniestuk voor De Standaard voor te schrijven. Hij pleit er voor een slimme kilometerheffing, ook voor personenwagens, die dan gecompenseerd wordt door de afschaffing van de jaarlijkse verkeersbelasting en een verlaging van de accijnen op de dure brandstofprijzen. Intussen bleek dat het Waalse Gewest een kilometerheffing vanaf 2011 wel ziet zitten, maar wil nog steeds een dom wegenvignet invoeren. Op naar aflevering 214523 dus.

Woensdag werd bevoegd minister Anciaux ook ondervraagd over de topsportscholen in Vlaanderen. Blijkt immers dat 10 jaar na de inwerkingtreding deze scholen nog niet het verhoopte resultaat opleveren. Ondanks de grote inspanningen, ook financieel, is slechts één leerling uit de topsportscholen voorlopig geselecteerd voor de Olympische spelen. En dit terwijl de minister de ambitie heeft om tegen 2016 maar liefst 10 medailles te behalen. Ook Kris Van Dijck kwam tussen. Hoewel iedereen het eens is dat het aantal topsportscholen moet afgeslankt worden, zien we hier een omgekeerde trend van het NIMBY-syndroom: iedereen wil in zijn backyard zon school. Ook legde hij de klemtoon op de doorstroming, waar de minister wel oren naar had. Een evaluatie wordt verwacht tegen 1 januari 2009.

In de commissie Buitenlands Beleid werd een vervolg gebreid aan de lopende hoorzitting over de Palestijnse zaak, in het bijzonder de zeer acute nood in Gaza. Twee weken geleden werd de Palestijnse zaakgelastigde, mevrouw Leila Chahid gehoord, naast Brigitte Herremans (Pax Christi - Broederlijk Delen) en professor Internationale Politiek Rik Coolsaet (UGent). Dinsdag was mevrouw Tamar Samash, ambassadeur van de staat Israël, aan de beurt. Dit dossier wordt van nabij opgevolgd door Palestinastrijder Jan Loones, die meer begrip kon opbrengen voor de argumenten tijdens de eerste hoorzitting dan tijdens de tweede. Bij een recent bezoek aan Tel Aviv in de laatste Paasvakantie kon hij overigens opnieuw de schrijnende discriminatie van alles wat Arabisch en Palestijns is, vaststellen.

De Taskforce Innovatie tussen Vlaanderen en Wallonië is op niets uitgedraaid. Dat blijkt uit het antwoord van minister Ceysens op de vraag van Gino De Craemer over de bilaterale samenwerking tussen Vlaanderen en Wallonië op vlak van wetenschap en innovatie. In 2006 besloten de betrokken bevoegde Vlaamse en Waalse ministers om na te gaan wat de mogelijkheden waren en richtten hiervoor een informele werkgroep op. Volgens minister Ceysens is het initiatief vastgelopen en is van concrete beleidsinitiatieven of structurele samenwerking geen sprake. Op de vraag naar de reden van het mislukken gaf de minister geen duidelijk antwoord. Volgens Gino is een samenwerking tussen regios belangrijk. Het beste bewijs hiervoor is het netwerk van twaalf innoverende regios dat Flanders DC uitbouwde en waar groeimotoren zoals Catalonië, Québec en Baden-Württemberg er hun beste voorbeelden op vlak van innovatie delen met Vlaanderen. Wallonië betrekken bij dit netwerk kan leiden tot een samenwerking op basis van de eigen mogelijkheden en verantwoordelijkheden. Daarvoor is de federale regering niet nodig.

Helga Stevens ondervroeg deze week Vlaams minister van Jeugd Bert Anciaux over preventie van gehoorschade. Meer en meer jongeren hebben last van gehoorschade door veelvuldig gebruik van mp3-spelers en iPods. Op het internet kan men allerlei volume unlockers downloaden zodat de volumecapaciteit onbegrensd wordt. Ook de volumeknop bij fuiven en concerten staat dikwijls veel te hoog. Onderzoek heeft dit reeds veelvuldig bewezen en wordt door niemand ontkend. Tijd voor actie, vindt Helga. De minister zit op dezelfde golflengte. Hij verwees vooreerst naar een aantal bestaande initiatieven van sommige provincie- en gemeentebesturen. Daarnaast zal hij nu drie partners op het terrein vragen om initiatieven ter zake te nemen : het Fuifpunt van Steunpunt Jeugd ; Formaat, de koepel van het Vlaams jeugdhuiswerk ; en het Vlaams Informatiepunt. Acties en sensibiliseringscampagnes van onderuit zijn beter dan van boven opgelegde campagnes. Helga kan zich terugvinden in dit antwoord. Ze zal de aangekondigde initiatieven opvolgen en zal ook minister Vanackere, bevoegd voor volksgezondheid, hierover bevragen.

Woensdag besprak en stemde de plenaire vergadering het nieuwe Erfgoeddecreet dat het Vlaamse cultureel-erfgoedbeleid (inzake musea, archieven, collecties, volkscultuur, depots, ) voor de toekomst gestalte zal geven. Piet De Bruyn kwam namens onze fractie tussen bij dit ambitieuze decreet en kaartte nog een aantal onduidelijkheden en bezorgdheden aan. Hij benadrukte vooral dat dit decreet voor een aantal erfgoedproblemen, zoals de dringende nood een algemeen en gecoördineerd depotbeleid en aan de uitbouw van voldoende veilige en kwaliteitsvolle depots voor de bewaring van belangrijk erfgoed (zie de erfgoedramp bij de brand in de faculteit bouwkunde te Delft), slechts een eerste stap zet. Het is dan ook de opdracht en verantwoordelijkheid van de volgende regering en minister van Cultuur om dit verder uit te bouwen. Ook budgettair zal de uitvoering van dit nieuwe decreet dan nog een extra inspanning vergen. Maar is de zorg voor ons erfgoed en het behoud ervan voor de generaties na ons ook niet één van onze belangrijke maatschappelijke plichten?

Kamer

In de commissie Justitie werd de beleidsnota Familierecht door staatssecretaris voor Gezinsbeleid Melchior Wathelet toegelicht. Deze nota bevat tal van punten, zoals de familierechtbank, die ook in het N-VA-programma opgenomen zijn. Het is de bedoeling alle materies met betrekking tot het familierecht te groeperen in deze rechtbank. De N-VA juicht dit toe, maar toch roept N-VA-Kamerlid Els De Rammelaere op om dit met de grootste omzichtigheid te benaderen. Zij wil er immers over waken dat door de hergroepering de verworven expertise niet verloren gaat. Els hoedt zich ook voor overreglementering. Niet alles moet worden geregeld in wetten of ingeschreven worden. Het toekennen van rechten en plichten aan de zogenaamde zorgouder (de - nieuwe - partner van de biologische ouder) moet bespreekbaar zijn, maar moet duidelijk afgebakend worden. Bovendien moet dit steeds vertrekken vanuit het belang van het kind. Een voorwaarde die in de nota ontbreekt, maar waar de staatssecretaris wel oren naar had. In de nota wordt verder wel aandacht besteed aan buitenlandse kinderontvoeringen. Maar in eigen land blijven ouders die hun voormalige partners verhinderen om contact te hebben met de gemeenschappelijke kinderen, nog altijd ongestraft. Els zal dan ook zelf onderzoeken welke maatregelen hier kunnen genomen worden om in deze prangende problematiek een adequate oplossing te bieden.

Alle meerderjarige burgers ontvingen de voorbije weken de alom gekende bruine enveloppe in hun brievenbus. Het is dus weer tijd om onze jaarlijkse belastingaangifte in te vullen. Vele mensen verkiezen nog altijd de traditionele aangifte op papier, maar sinds enkele jaren bestaat ook de elektronische aangifte, beter gekend als Tax-on-Web. Met het jaarverslag van de federale ombudsman in het achterhoofd, waarin diverse problemen met Tax-on-Web werden aangekaart, stelde Jan Jambon in de commissie Financiën enkele vragen over de klant(on)vriendelijkheid van het systeem. Ministers van Financiën Didier Reynders liet zijn staatssecretaris Bernard Clerfayt opdraven om de vragen te beantwoorden. Volgens de staatssecretaris werd Tax-on-Web aangepast zodat de toepassing vanaf 15 mei 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 beschikbaar zal zijn. Jan betreurt evenwel dat het nog steeds onmogelijk is voor de belastingsplichtige om de ingediende aangifte binnen de aangifteperiode weliswaar nog te wijzigen. Wijzigingen kunnen enkel aangebracht worden door de taxatiedienst. Daarentegen werd de capaciteit van het systeem wel uitgebreid om op piekmomenten het hoofd te kunnen bieden aan de toevloed van aangiftes. De toekomst zal uitwijzen of dit werkelijk voldoende is.

Afgelopen week kreeg Sarah Smeyers de kans om minister Sabine Laruelle te ondervragen over de desastreuze statistieken over de faillissementen van de afgelopen maand. April 2008 was de zwartste aprilmaand van het afgelopen decennium op dat vlak. Maar toen Sarah minister Laruelle hierover wou ondervragen in de Kamercommissie Bedrijfsleven, beweerde deze dat zij nog niet over de cijfers van de maand april beschikte. Hoogst vreemd, want deze cijfers worden niet alleen systematisch gepubliceerd in het Staatsblad, het Antwerpse studiebureau Graydon wist er op 5 mei reeds een volledige analyse van te publiceren. Nog groter werd Sarahs verbazing toen minister Laruelle de regionale verschillen probeerde te minimaliseren en zelfs stelde dat het grootste aantal faillissementen uit Vlaanderen komt. In absolute cijfers mag die bewering misschien kloppen, Vlaanderen is nu eenmaal de grootste regio, maar wanneer we dezelfde cijfers in verhouding tot de bevolkingsaantallen van de respectievelijke gewesten bekijken, levert dat vooral een ontluisterend beeld op van de Brusselse economie. Alweer een bewijs voor ons dat de regios een aanpak op maat nodig hebben en dat de regionalisering van de arbeidsmarkt broodnodig is!

Deze week werden de leden van de parlementaire onderzoekscommissie tegen de fiscale fraude aangeduid. Voor de N-VA zal Peter Luykx deel uitmaken van deze onderzoekscommissie. Peter bereidt zich ondertussen grondig voor en is druk bezig een uitgebreid dossier samen te stellen. Verder vroeg hij aan staatssecretaris Van Quickenborne hoe het nu staat met de Raad van Mededinging en het agressieve prijzenbeleid van Electrabel. Van Quickenborne deelde de zorg van Peter inzake de prijzenpolitiek van de stroomleverancier. Tegelijk wees hij op de onderbemanning van de Raad van Mededinging en de krappe federale middelen om daar op korte termijn iets aan te veranderen.

Flor Van Noppen had deze week een onderhoud met het kabinet van minister van Justitie Jo Vandeurzen. Aanleiding hiervoor waren de verontrustende cijfers met betrekking tot het vervolgingsbeleid van de parketten bij hormonenmisdrijven en voedselfraudes. Dit gesprek was zeer nuttig om één en ander in de juiste context te plaatsen. De conclusie dat te vaak grote fraudeurs de dans ontspringen blijft echter overeind. Daarnaast kreeg Flor in de Commissie Sociale Zaken duidelijkheid van minister van Werk Joëlle Milquet over de nieuwe brugpensioenregeling. Hoewel de RVA de nieuwe regeling al maanden toepast, is het noodzakelijke Koninklijke Besluit nog altijd niet gepubliceerd. De wettelijke basis ontbreekt dus, met grote onduidelijkheid tot gevolg. De minister nam de kritiek ter harte en beloofde het besluit snel te publiceren.

Senaat

In de verenigde commissie Sociale Zaken van Kamer en Senaat stelde minister Laurette Onkelinx nogmaals haar nationaal Kankerplan voor. Louis Ide voelde Onkelinx zwaar aan de tand met als gevolg dat bepaalde tussenkomsten geschrapt werden uit het verslag. Het is blijkbaar niet gepermitteerd om te stellen dat Vlaanderen uitstekend bezig is met de screening van dikke darmkanker en dat Wallonië hier nog iets van kan leren Louis stelde ook de vraag waarom Onkelinx een rapport van het kenniscentrum (KCE) gebruikt om het contingent artsen aan te passen, maar tegelijk een ander rapport van het KCE, dat uitgaven voor hadrontherapie in België (250 miljoen) als overbodig beschouwt, naar de prullenbak verwijst. Tenslotte wees Louis minister Onkelinx erop dat er wetenschappelijke evidentie bestaat om gezondheidszorg op Gemeenschapsniveau te organiseren. Onkelinx pikte dit niet, waarop Louis in zijn repliek beloofde om de minister alvast enkele wetenschappelijke artikels te bezorgen.

Auteur:
Peter Buysrogge, universitair medewerker Vlaams parlementsfractie Joachim Pohlmann, universitair medewerker Kamerfractie

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be