Ingezonden persbericht

Utrecht, 2 mei 2008

Kosovo, een uniek geval? Een reactie uit de Kaukasus en Kasjmir

Zet de onafhankelijkheid van Kosovo een nieuwe afscheidingsgolf in beweging? Hebben gebieden zoals Tibet, Zuid-Ossetië, Abchazië, Nagorno Karabach, Transdniestrië en Kashmir nu ook het recht om zich onafhankelijk te verklaren, of niet? Of was Kosovo een uniek geval? Op vrijdag 16 mei organiseert IKV Pax Christi samen met debatcentrum Tumult in Utrecht de discussie " Kosovo, een uniek geval? Een reactie uit de Kaukasus en Kashmir".

Joost Lagendijk, lid van het Europees Parlement, en politieke activisten en onderzoekers uit Kosovo, Nagorno Karabach en Kashmir gaan met elkaar de discussie aan. Zij zullen hun argumenten naar voren brengen en de complexiteit blootleggen van de vraag naar zelfbeschikking.

De stellingen worden ingeleid door fragmenten uit de documentaire 'Perspectives' van Harutyun Mansuryan (Internews Armenia). Deze documentaire is gemaakt in opdracht van IKV Pax Christi en geeft een impressie van een reis van vier Georgiërs en vier Zuid-Osseten. Eind 2007 reisden zij naar Kosovo en Servië om van dichtbij mee te maken wat de onafhankelijkheid van Kosovo zou betekenen voor zowel Serven als Kosovaren. De reis was een spiegel voor henzelf.

Deelnemers aan het debat: Joost Lagendijk, lid Europees Parlement voor Groen-Links (o.v.b.), Elizabeth Lynne, lid Europees Parlement (o.v.b.); Karen Ohanjanyan, Nagorno Karabach Committee of "Helsinki Initiative-92"; Majid Tramboo, Jammu Kashmir Liberation Front en directeur Kashmir Centre EU Brussels en Ilir Deda, Kosova Institute for Policy Research and Development (KIPRED) en anderen. Het debat wordt voorgezeten door Jitske Hoogenboom, IKV Pax Christi en Joeri Boom, Groene Amsterdammer.

Datum: Vrijdag 16 mei, 20.00 uur

Locatie: TUMULT, Domplein 5, Utrecht

Info en reserveren: www.tumultdebat.nl

Taal: Engels

Toegang: Gratis

***

Informatie voor de pers,