Minister Verburg voorzitter VN-Commissie duurzame ontwikkeling

Tijdens de zestiende sessie van de Commissie voor Duurzame Ontwikkeling (CSD) van de Verenigde Naties in New York is minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gekozen tot voorzitter van de Commissie. Dit houdt in dat zij voorzitter is van de zeventiende sessie, die van vier tot en met vijftien mei 2009 in New York zal worden gehouden.

In 1992 onderstreepte de UNCED, de VN-conferentie voor milieu en ontwikkeling, in Rio de Janeiro voor het eerst het belang van duurzame ontwikkeling. In 2002 hebben de regeringsleiders tijdens de wereldtop voor duurzame ontwikkeling in Johannesburg afspraken gemaakt op het gebied van integratie van economische, sociale en ecologische ontwikkeling. Leidende principes hierbij zijn armoedebestrijding, behoud van natuurlijke hulpbronnen en het bevorderen van een duurzame productie en consumptie. De CSD is verantwoordelijk voor de implementatie van de afspraken die in Johannesburg zijn gemaakt.

De zestiende sessie, die van vijf tot en met zestien mei 2008 in New York plaatsvond, stond in het teken van landbouw, rurale ontwikkeling, land, droogte, verwoestijning en Afrika. Er is tijdens de sessie ook gesproken over de wereldcrisis. De resultaten van CSD 16 moeten uitmonden in concrete afspraken en maatregelen tijdens de CSD-bijeenkomst in 2009.

Minister Verburg was een van de sprekers tijdens de zestiende sessie. Zij riep daarin andere donorlanden op meer te investeren in duurzame landbouw, met name in Afrika. Ze refereerde daarbij aan de revitalisatie van de landbouw, kennis en training, het steunen van de lokale economieën en voedselzekerheid in ontwikkelingslanden.

Nederland steekt 50 miljoen extra in versterking van de landbouw in ontwikkelingslanden. Minister Verburg kondigde dit op acht mei samen met minister Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking aan in de gezamenlijke nota 'Landbouw, rurale bedrijvigheid en voedselzekerheid'. Verburg roept andere donoren op hetzelfde te doen.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed