Ingezonden persbericht



Veel activiteiten op de Zeeuwse Fietsdag op 17 mei

Domburg, 10 april 2008

Zaterdag 17 mei wordt voor de tweede keer de Zeeuwse Fietsdag georganiseerd. Tijdens de Zeeuwse Fietsdag zijn er op drie startlocaties op Walcheren verschillende activiteiten. Ook op Zeeuws-Vlaanderen zijn in de omgeving van Zaamslag diverse routes en activiteiten. Tijdens de start van de Zeeuwse Fietsdag zal gedeputeerde Poppelaars het eerste overzichtspaneel voor het fietsknooppuntensysteem onthullen.

De Zeeuwse Fietsdag wordt georganiseerd als onderdeel van de landelijke Meimaand Fietsmaand. Op Walcheren is hiervoor een speciale recreatieve route uitgezet via het fietsknooppuntensysteem van ongeveer 38 kilometer die langs drie startlocaties voert: Hotel Golden Tulip Westduin bij Koudekerke, Imkerij Poppendamme bij Grijpskerke en het Polderhuis in Westkapelle. Fietsers ontvangen bij inlevering van een volle stempelkaart een set kaarten van het fietsknooppuntensysteem cadeau. Bij de startlocaties worden verschillende activiteiten georganiseerd, zoals mountainbikeclinics, GPS fietsen, een fietsoutlet en een informatiemarkt. Voor de kleinere bezoekers is er een verkeerstuin. Tevens kunnen er diverse tests gedaan worden zoals een ogentest en een dode hoektest.

Opening
Om 10.30 uur opent de Commissaris van de Koningin van Zeeland, mevrouw Carla Peijs, de Zeeuwse Fietsdag bij Golden Tulip Westduin. Vanaf 11 uur, na het officiële startschot, fietst Gedeputeerde Staten samen met de deelnemers de recreatieve route van 38 kilometer. Vanaf 12 uur kan iedereen deelnemen aan het Zeeuws Kampioenschap achteruitfietsen bij de Imkerij Poppendamme. In Westkapelle demonstreert de heiploeg vanaf 14 uur hoe vroeger aan de zeewering werd gewerkt. Ook op Zeeuws-Vlaanderen zijn diverse routes en activiteiten in de omgeving van Zaamslag.

Overzichtspanelen
Gedeputeerde Poppelaars zal tijdens de opening ook het eerste overzichtspaneel onthullen. De overzichtspanelen zijn een aanvulling op het fietsknooppuntensysteem. Op 120 knooppunten komt een overzichtspaneel te staan waarop de fietser kan zien waar men zich bevindt en wat mogelijke routes zijn. Op de overige knooppunten komt een kleiner overzichtsbordje met de omliggende knooppunten zodat de gebruiker zich op elk knooppunt kan oriënteren. De komende maanden zullen in Zeeland de overzichtspanelen geplaatst worden door Routebureau Zeeland. De plaatsing van de overzichtspanelen is een project van Routebureau Zeeland in samenwerking met de provincie Zeeland.

De Zeeuwse Fietsdag is een onderdeel van het programma Vaker Veilig Fietsen en een initiatief van het Regionaal Orgaan Verkeerveiligheid Zeeland en het Zeeuws Coördinatiepunt Fiets en wordt mede mogelijk gemaakt door Routebureau Zeeland, de provincie Zeeland, de Nederlandse Toer Fiets Unie, Veilig Verkeer Nederland, Sport Zeeland en Fietsen Scoort.

Meer informatie en het volledige programma van de Zeeuwse Fietsdag is te vinden op www.zeeuwsefietsdag.nl. Voor meer informatie over routes in Zeeland kan men terecht op www.routesinzeeland.nl.

Noot voor redacties:

Informatie voor de redactie (

Ingezonden persbericht