Ingezonden persbericht




IJmuiden, 13 mei 2008

Nieuwe reddingboot station Scheveningen wordt gekanteld in haven Scheveningen Frits Wester kantelt met de KNRM

Op zaterdag 17 mei is de haven van Scheveningen het decor voor een belangrijke zeewaardigheidstest van een nieuwe reddingboot van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Om 15.00 uur wordt de gloednieuwe Scheveningse reddingboot getest op haar `zelfrichtend' vermogen d.m.v. een aantal kantelproeven. Frits Wester, onlangs te zien in de reclame van de KNRM, maakt samen met VVD-er Mark Rutte deel uit van de testbemanning.

De nieuwe Scheveningse reddingboot, van het type Arie Visser, word met een grote kraan omgetrokken, waarna zij binnen enkele seconden als een tuimelaar weer terug kantelt. Wanneer de reddingboot zonder problemen terugkeert na de eerste kanteling, is het de beurt aan de toekomstige bemanning van het schip.

Het is voor de bemanningsleden van de KNRM niet ondenkbaar in een situatie terecht te komen waarbij een reddingboot door metershoge golven omver wordt geslagen. De schepen van de KNRM worden gebouwd om alle denkbare weersomstandigheden te kunnen doorstaan. De bemanning wordt getraind om bekend te raken met een dergelijke situatie door tijdens de kantelproef aan boord van de reddingboot plaats te nemen. De test moet de bemanning ook vertrouwen geven in de zeewaardigheid van `hun' schip.

De kantelproef is één van de laatste tests alvorens de reddingboot in Scheveningen zal worden gestationeerd. Als de nieuwe boot de test goed doorstaat zal hij nog dezelfde dag weer terugkeren naar de werf in Hindeloopen, waar er verder wordt gegaan met de afbouw van de reddingboot. Een week later, op zaterdag 24 mei 2008, wordt de boot gedoopt.
Technische gegevens Beschrijving reddingboot Gewicht: 28 ton De nieuwe reddingboot is gebouwd door de werf Aluboot in Afmetingen: 18,80 x 6,10 x 1,05 m Hindeloopen. Het schip heeft een aluminium romp en opbouw. (lengte x breedte x diepte) Motorvermogen: 2 x 1000 pk (735 kW) De boot is met zijn 18,8 meter lengte de grootste reddingboot Max. snelheid: 35 knopen van het type `rigid inflatable boat' in de wereld. Het schip wordt Actieradius: 16 uur (bij volle kracht) ongeschilderd opgeleverd. Brandstofcapaciteit: 6100 liter (gasolie) Capaciteit: 120 geredden Bemanning: 6 personen Achtergrondinformatie reddingstation Scheveningen
Het reddingstation Scheveningen was in 2007 een van de vier drukste stations. Zij voeren in 2007 meer dan 100 keer uit voor mensen in nood. Het reddingstation is veel actief voor kitesurfers die de kust bij Scheveningen vooral bij stormweer bezoeken en daarbij regelmatig in de problemen komen. Met uitzondering van beroepsschipper Jaap Pronk bestaat de bemanning van reddingstation Scheveningen uit vrijwilligers. Het reddingstation telt 28 personen.