Universiteit Maastricht

Persberichten 2008

17 april 2008
Ragweek Maastricht 2008 vol power
Student en stad in actie voor het goede doel

De negende Ragweek in Maastricht vindt plaats van 17 tot en met 23 mei. In deze week organiseren studentengroeperingen (studie-, studenten- en sportverenigingen) van de Universiteit Maastricht in samenwerking met lokale Maastrichtse verenigingen een week lang de meest uiteenlopende activiteiten om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor twee goede doelen. Vorig jaar haalde de Maastrichtse Ragweek maar liefst 19.000 euro op voor het goede doel. Dit jaar zijn die doelen Stichting Leergeld Maastricht en Stichting POWER (Project on Women Empowerment in Reproductive Health). Vanaf 21 april is de inschrijving voor activiteiten geopend.

De Ragweek ontstond in het begin van de 20e eeuw in Engeland, waar een groep studenten iets wilde betekenen voor de maatschappij. Zij besloten om gedichten te schrijven op `rags' (vodjes) en deze vervolgens te verkopen. De opbrengst hiervan ging naar mensen die het moeilijk hadden. Negen jaar geleden waaide dit idee over naar Maastricht. Een aantal studenten kwam hier op het idee om door middel van ludieke of bijzondere activiteiten geld op te halen voor het goede doel. Inmiddels is dit voorbeeld overgenomen door studenten in Rotterdam, Utrecht, Eindhoven en Nijmegen. Het ingezamelde geld wordt verdeeld onder een internationaal en een Maastrichts goed doel. Naast het inzamelen van geld kent de Ragweek nog een doelstelling, namelijk het bevorderen van het contact tussen studenten en Maastrichtenaren.

Dit jaar is het internationale goede doel de Stichting POWER (Project on Women Empowerment in Reproductive Health). Deze Stichting biedt medische hulp aan jonge vrouwen in Nigeria, die ten gevolge van een moeizame bevalling te kampen hebben met obstetrische fistels. Dit is een aandoening die resulteert in chronische incontinentie. Daarnaast verliezen meisjes vaak hun baby en worden ze verstoten door hun leefgroep. Meestal gaat het om meisjes die zeer jong zwanger zijn geraakt, geen goede begeleiding kregen tijdens de bevalling, of besneden zijn. Naast medische hulp verzorgt Stichting POWER onderwijs voor deze meisjes. Zij `betalen' deze diensten terug door aan vijf andere meisjes te vertellen hoe obstetrische fistels te voorkomen zijn en hen te leren lezen en schrijven.

Het Maastrichtse goede doel is Stichting Leergeld Maastricht. Onderwijs kost veel geld; arme gezinnen kunnen hun kinderen vaak niet volwaardig deel laten nemen aan het schoolleven. Stichting Leergeld biedt arme gezinnen in Maastricht renteloze leningen of schenkingen om ervoor te zorgen dat deze kinderen toch optimaal van onderwijsvoorzieningen kunnen genieten.

Verspreid over de vele activiteiten heeft de organisatie dit jaar 25 stropdassen, gemerkt met een R, opgehangen. Degene die de meeste verschillende stropdassen op de foto weet te zetten, maakt kans op een leren weekendtas gevuld met `goodies'.

Het programma van de Ragweek is te bekijken via www.maastricht.ragweek.nl De kaartverkoop voor de activiteiten is ook via deze site geregeld.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij Manouk de Hooge, tel. 043-2010047, e-mail
M.dehooge@student.unimaas.nl
De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/ Zie ook het Research Magazine voor meer interessant onderzoek aan de UM: http://www.unimaas.nl/researchmagazine

Leading in Learning
Based in Europe, focused on the world. Maastricht University is a stimulating environment. Where research and teaching are complementary. Where innovation is our focus. Where talent can flourish. A truly student oriented research university.