Stadsdeel Amsterdam-Noord

Flora en fauna Noorderbegraafplaats in kaart gebracht: Ontdek wandelend bijzonder stuk natuur

De Noorderbegraafplaats is een heel bijzonder stukje natuur in Amsterdam-Noord. Het is veel meer dan een huis der doden, sterker nog; er is ook volop leven. Het stadsdeel heeft de gevarieerde flora en fauna van de begraafplaats letterlijk in kaart gebracht. Op zaterdag 17 mei 2008 kunnen bewoners, aan de hand van een wandelroute met uitgebreide toelichting, kennismaken met de rijkdommen van de Noorderbegraafplaats. De excursie start om 11.00 uur, en duurt ongeveer drie kwartier. Vanaf 10.30 uur staat de koffie klaar. Het startpunt is bij de ingang van de Noorderbegraafplaats aan de Buikslotermeerdijk 83, in Amsterdam-Noord. Tijdens de wandeling lopen ook portefeuillehouder Harm-Jan van Schaik en Karel de Beurs, beheerder van de Noorderbegraafplaats mee.

Amsterdam-Noord is de komende jaren volop in ontwikkeling. Op een steenworp afstand van de Noorderbegraafplaats ontstaat een nieuw centrumgebied en de woonwijk Elzenhof. Ondanks al deze ontwikkelingen, blijft Amsterdam-Noord een groen stadsdeel. Het dagelijks bestuur koestert dat groen en investeert op meerdere plekken in het versterken van de natuurwaarden van het bestaande groen. Het lopende natuurproject van IJ tot Gouw, is hiervan een goed voorbeeld.

De bomen, heesters, varens, vaste planten, eenjarigen, kruiden, paddenstoelen, mossen en korstmossen maken samen met de insecten, zoogdieren en vogels een compleet `natuurhuis' van de Noorderbegraafplaats. Een huis dat ieder seizoen een bezichtiging waard is.

De plattegrond is vanaf 17 mei verkrijgbaar op de Noorderbegraafplaats, het stadsdeelhuis en op de website. Bij iedere plant of boom op de begraafplaats staat de Latijnse naam en een nummer dat verwijst naar de plattegrond.

Joke Janse
Afdeling Communicatie
Stadsdeel Amsterdam-Noord
Telefoon: (020) 6349 457