Staatsbosbeheer

9 mei 2008

Op zaterdag 17 mei 2008 gaat voor de 3e maal de Mooiste wandeling van Nederland van start. De tocht staat dit jaar in het teken van de klimaatsverandering. Deelnemers kunnen via sms informatie opvragen over klimaatsverandering via grote gele borden langs de wandelroute. Door een woord te smsen krijgen deelnemers een sms terug met informatie over wat de klimaatsveranderingen bijvoorbeeld betekenen voor de koolmees. De koolmees blijkt gemiddeld 3 weken eerder uit het ei te komen waardoor onvoldoende voedsel beschikbaar is omdat de rupsen pas drie weken later in grote hoeveelheden voorkomen. Belangstellenden kunnen kiezen uit 10, 20, 30, 40 en 50 km. Op www.kaskuinre.nl is informatie te vinden over de starttijden. De 10 km wordt gelopen door het Kuinderbos alle overige afstanden lopen door en of langs Nationaal park i.o Weerribben-Wieden.

MOOISTE PLEK VAN NEDERLAND
De Weerribben werden in 2005 in het gelijknamige TV programma van de NCRV verkozen tot de mooiste plek van Nederland. Een deel van de route loopt over de oude zeedijk tussen het oude land van NW Overijssel en het nieuwe land van de Noordoostpolder, de dijk biedt de deelnemers een unieke landschapsbeleving. Boven de weilanden van Overijssel de dartelende weidevogels die ware luchtgevechten leveren met een kraai die zich te dicht bij waant, in de Noordoostpolder, de grootste bollentuin van Nederland zullen de laatste bollenvelden in bloei staan. In de dorpen als Luttelgeest, Blankenham, Blokzijl, Kalenberg, Ossenzijl en Kuinre langs de route zijn de stempelposten en zal er muziek en entertainment zijn voor de deelnemers en toeschouwers, daartussen een oase van rust, ruimte en natuur. In overleg met de gemeente is het wandelparcours zo veel mogelijk autoluw gemaakt.MOOISTE PLEK VAN NEDERLAND
De Weerribben werden in 2005 in het gelijknamige TV programma van de NCRV verkozen tot de mooiste plek van Nederland. Een deel van de route loopt over de oude zeedijk tussen het oude land van NW Overijssel en het nieuwe land van de Noordoostpolder, de dijk biedt de deelnemers een unieke landschapsbeleving. Boven de weilanden van Overijssel de dartelende weidevogels die ware luchtgevechten leveren met een kraai die zich te dicht bij waant, in de Noordoostpolder, de grootste bollentuin van Nederland zullen de laatste bollenvelden in bloei staan. In de dorpen als Luttelgeest, Blankenham, Blokzijl, Kalenberg, Ossenzijl en Kuinre langs de route zijn de stempelposten en zal er muziek en entertainment zijn voor de deelnemers en toeschouwers, daartussen een oase van rust, ruimte en natuur. In overleg met de gemeente is het wandelparcours zo veel mogelijk autoluw gemaakt.

VERZORGING
Deelnemers krijgen op diverse plaatsen iets aangeboden door de organisatie of sponsoren, zo krijgen deelnemers op deze dag met hun startkaart 50% korting op een bezoek aan de vlindervallei in de Orchideeënhoeve in Luttelgeest, deelt Staatsbosbeheer druivensuiker uit, geeft Vitens alle deelnemers een mooie bidon die gevuld kan worden met fris en helder water. Een bekende bakker schenkt alle deelnemers een krentenbol. Door de organisatie is de laatste kilometer van het parcours omgedoopt in de Via Tulpia met een knipoog naar de 4 daagse in Nijmegen en krijgen alle deelnemers zolang de voorraad strekt een bos tulpen aangeboden. Eenmaal terug bij het startpunt is er voor alle deelnemers een mooie herinnerings medaille. Langs de route zijn diverse EHBO posten ingericht door het Rode Kruis van Noordoostpolder en Steenwijkerland.

RIJROUTE EN PARKEREN
De start en finish zijn te vinden aan de Kuinderweg 52 in Luttelgeest op een steenworp afstand van Kuinre.

Vanaf de A32 bereikbaar via afslag Steenwijk Noord-Giethoorn. Volg borden Oldemarkt-Ossenzijl-Kuinre

Vanaf A6 via afrit 16 (Bant- Luttelgeest), volg borden Luttelgeest-Kuinre

Ter plaatse volgt u borden P MOOISTE, u kunt dan parkeren op ca 200 meter afstand van de grote tent waar u kunt starten. 50 km om 6.30 uur, 40 km tussen 7.00 uur en half 8, 30 km tussen 8.30 en 9 uur. 20 en 10 km tussen 9 en 10.30 uur. Kosten 12.50.

Via openbaar vervoer kunt u reizen naar Emmeloord (zie www.9292ov.nl of 0900-9292 ), vanhier uit kunt u verder met de mobimax die bereikbaar is op 0527-616336 of de regiotaxi 0900-2228877 ( 3.40 p/p, half uur voor aankomst aanmelden)