Huisdierbezitters moeten vakantie eerder regelen

09/05/2008 17:17

Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren

Het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) wil dat mensen met huisdieren hun vakantie goed regelen. Lang niet iedereen realiseert zich dat het regelen van oppas voor een huisdier vaak al ver voor de vakantie moet gebeuren. Of dat het pension aanvullende voorwaarden kan hebben, bijvoorbeeld met betrekking tot de vaccinaties van hun gasten. Sommige vakantielanden stellen voor slecht geïnformeerde eigenaren soms onverwachte eisen aan meegebrachte huisdieren. In Frankrijk bijvoorbeeld zijn sommige hondenrassen niet welkom. Een niet goed voorbereide vakantie kan de huisdiereigenaar voor onaangename verrassingen plaatsen en zorgt daardoor voor stress. In het ergste geval is de opvang uiteindelijk slecht geregeld of worden dieren zelfs gedumpt. Het LICG wil hier verandering in brengen.

Zaterdag 17 mei is de eerste dag van de Week van het Huisdier. Dit jaar is het thema "Vakantie: ook leuk voor uw huisdier?! Het LICG is de organisator van deze week en hoopt in deze week alle huisdierbezitters te bereiken met de boodschap op tijd te starten met de voorbereiding van de vakantie van hun huisdier. Want of een hond of kat, konijn, vogel of vis nu wel of niet mee op vakantie gaat, er valt een heleboel voor het dier te regelen voordat de vakantie kan beginnen. Bijvoorbeeld dat je op tijd een pension moet regelen. En dat je checkt of het pension voorwaarden stelt aan vaccinaties en preventie tegen vlooien en wormen. Ook oppas moet men op tijd regelen. Het LICG adviseert om de oppas vooral goede instructies op papier mee te geven. Als een huisdier meegaat is er nog meer om aan te denken. Wat zijn de wettelijke eisen om de grens over te mogen? Heeft het dier al een paspoort? Welke vaccinaties zijn verplicht? Mag het dier mee op de boot? Kan je huisdier wel tegen de warmte daar?

Bovendien adviseert het LICG, samen met een groot aantal andere organisaties uit de huisdierensector, om geen zwerf- en asieldieren vanuit het buitenland mee terug te brengen naar Nederland. Beter is het om een organisatie ter plaatse, bij voorkeur eentje die deelneemt aan een castratieprogramma, te ondersteunen.

Vele dierenwinkels, dierenartspraktijken, pensions en asielen participeren in de Week van het Huisdier met allerlei demonstraties, wedstrijden en kortingsacties. Klanten krijgen in deze week gratis een leuk vakantieboekje met strips van Jan, Jans en de kinderen mee waarin alle voorbereidingen voor een geslaagde vakantie staan beschreven. Op de website weekvanhethuisdier.nl kunnen huisdierbezitters precies kunnen zien welke acties er bij hun in de buurt georganiseerd worden. In het kader van de Week van het Huisdier wordt een tijdelijke expositie bij Naturalis ingericht. Op 17, 18, 24 en 25 mei worden daar bovendien leuke workshops voor kinderen georganiseerd.





http://www.licg.nl