Gemeente Nijmegen

Zaterdag 17 mei Zonnedag

14/05/2008

De zon staat centraal op de eerste 'Zonnedag' in Nijmegen op zaterdag 17 mei. Nijmegen sluit daarmee aan op de European Solar Days: op 16 en 17 mei wordt in veel steden in Europa aandacht gevraagd voor de zon als energiebron. In en rond wijkcentrum Titus Brandsma vinden zaterdag tussen 15.00 en 17.00 uur activiteiten plaats die in het teken staan van de zon en zonne-energie.

Ter gelegenheid van de Zonnedag verricht wethouder Jan van der Meer op zaterdag 17 mei de aftrap voor een zonne-prijsvraag voor Nijmeegse basisscholen. De tien scholen die een plan maken waarin zonnepanelen op de meest zichtbare, innovatieve, originele, haalbare en structurele wijze worden ingezet, krijgen in het najaar van de gemeente zonnepanelen kado. Voor de zomer plaatst de gemeente ook op het dak van wijkcentrum Titus Brandsma een aantal zonnepanelen.

Op de Zonnedag op 17 mei kunnen kinderen in het wijkcentrum spelenderwijs kennis maken met de mogelijkheden van de zon (bijvoorbeeld door middel van een ritje met het zonne-treintje, een op zonne-energie aangedreven treintje) en kunnen zij hun energie kwijt op een springkussen. Bedrijven informeren belangstellenden over de toepassingen van zonnepanelen en zonneboilers en geven advies op maat. Ook beantwoorden zij vragen over subsidieregelingen. Koffie, thee en limonade staan klaar. De toegang is gratis.

In 4000 andere steden in Europa vinden tijdens de European Solar Days evenementen plaats die in het teken staan van de zon. Zonne-energie is een doeltreffende en voor iedereen toegankelijke manier om zelf bij te dragen aan een beter klimaat.

De gemeente Nijmegen wil het gebruik van zonnepanelen in Nijmegen stimuleren, en wil de inwoners van Nijmegen ondersteunen bij het aanvragen van subsidie voor zonnepanelen. Zonne-energie is een vorm van schone energie. Er komen geen schadelijke stoffen vrij en deze energiebron raakt niet op. De meest gebruikte toepassing van zonne-energie is het verwarmen van water door zonnecollectoren. Een andere toepassing is licht omzetten in elektriciteit door middel van zonnepanelen.

De Zonnedag maakt deel uit van Ons Groene Hert, de klimaatcampagne die ertoe moet bijdragen dat Nijmegen de komende drie jaar minimaal drie procent energie per jaar bespaart. Voor meer informatie, zie www.onsgroenehert.nl.