Groen!

Brussel, 16 mei 2008

Groen! en Ecolo willen erkenning fundamentele mensenrechten voor homo- en transseksuelen

Ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen Homohaat op 17 mei heeft de Ecolo-Groen!-fractie vandaag een resolutievoorstel ingediend voor de erkenning van de «Beginselen van Yogyakarta», die wereldwijd elke vorm van discriminatie op grond van seksuele geaardheid en genderidentiteit willen aanpakken.

De Beginselen van Yogyakarta , opgesteld in 2006, door mensenrechtenexperts, willen dat de internationale mensenrechten ook expliciet gelden voor homo- en transseksuelen. Groen! fractievoorzitster Meyrem Almaci: " Dat lijkt logisch, maar de praktijk bewijst het tegendeel. Heel wat landen die de de Verklaring van de Rechten van de Mens hebben ondertekend, schenden nog al te vaak de rechten van holebi's: moord, marteling, seksuele agressie, inmenging in het privéleven, discriminatie bij tewerkstelling, enz. Ongeveer 80 landen veroordelen homosexuele praktijken en in 7 landen staat hier zelfs de doodstraf op. Hoog tijd om de Yogyakarta Beginselen toe te passen dus!"

Via deze Beginselen worden de bestaande regels geharmoniseerd in een duidelijk en samenhangend document dat het geheel van de internationaal erkende mensenrechten samenbundelt en elk hiervan herinterpreteert door er de rechten van homoseksuelen en transseksuelen in te verwerken. België zal, door de erkenning van deze Beginselen, de Yogyakarta maatregelen moeten toepassen in eigen land en deze ook verdedigen bij de vele landen waar homo- en transseksuelen nog steeds worden gediscrimineerd. Vooral dat laatste is erg belangrijk, zo vindt Almaci: "Zo kan België zijn steentje bijdragen aan meer coherentie en efficiëntie van beschermingsmaatregelen tegen discriminatie op grond van seksuele geaardheid, in eigen land en wereldwijd."

Zaterdag tijdens de Belgian Lesbian and Gay Pride zullen Mieke Vogels (groen! voorzitter), Meyrem Almaci (Groen! fractievoorzitter), Tinne Van der Straeten (Groen! parlementslid) en Bruno de Lille (Groen! gemeenteraadslid) de eisen van de homobeweging ondersteunen. Groen! en Ecolo zullen aanwezig zijn met een informatiestand en een animatiewagen.

Voor meer informatie over de Beginselen van Yogyakarta:

www.yogyakartaprinciples.org

Contactpersoon voor de pers:

Meyrem Almaci

0479 48 45 15