Ingezonden persbericht


RSG Racing Days op het TT Circuit
Historische racebolides naar Assen

De liefhebbers van racewagens uit de periode van de jaren zestig en zeventig komen op zondag 18 mei ruimschoots aan hun trekken op het TT Circuit Assen. In dat weekend worden de welbekende RSG Racing Days gehouden, een autoraceprogramma waarin racebolides uit vroeger tijden centraal staan. Hoewel er in diverse klassen prachtige exemplaren tussen zitten, schuwen de coureurs de duels niet, want er wordt heftig gestreden om kampioenspunten. Belangstellenden kunnen op zondag 18 mei voor slecht 10 euro genieten van een hele dag raceplezier en daarbij ook een kijkje nemen op de paddock.

Vijf interessante klassen komen aan de start, waarbij de echte autosportfanaten hun ogen zullen uitkijken bij de glanzende bolides van weleer. Van formulewagens in de Historische Monoposto Racing tot de zware toer- en GT wagens in de HTGT, een uitgebreid scala aan racewagens komt aan de start. De Historische Monoposto Racing, kortweg genoemd "HMR", is zeer gevarieerde klassieke formuleauto klasse. De Historische Monoposto Racing zorgt ervoor dat formule raceauto's uit de zestiger en zeventiger jaren kunnen blijven racen. De coureurs komen uit verschillende Europese landen, zoals uit België, Nederland, Engeland, Zweden, Finland, Luxemburg, Ierland en Duitsland. Ayrton Senna, Arie Luijendijk en vele andere gingen voor. De HMR kent vier klassen waarin de formulewagens in zijn onderverdeeld. De bouwjaargrens van deze formule wagens is gesteld op 31 december 1980, met uitzondering voor de Formule 2, deze bouwjaargrens ligt op 31 december 1977. De HTGT, een klasse van de Duitse autosportbond, kent toer- en GT-wagens die gebouwd zijn tot 1965. Aan de start komen merken en types als BMW 1800 Ti, Lotus Elan, Porsche 911 en Ford Mustang, maar ook Morgan Plus en de Chevrolet Corvette met een blok van bijna 5400 cc. Verder komt de klasse met de klassieke Formule Ford uit de 70-er en 80-er jaren aan de start. De Formule Ford was ook in vroegere dagen al de opstapklasse naar het grotere werk. Rijders als Emerson Fittipaldi, James Hunt, Ayrton Senna, Michael Schumacher - om maar enige namen te noemen - doorliepen deze harde leerschool. Een startveld met onder meer de Porsche 911 RSR en de 934/935 Turbo is te zien in de klasse FHR. In dit veld rijden ook de tweezitterracewagens gebouwd tot 1971, zoals de Lola, Chevron, Porsche en Tiga. De race van de FHR gaat over 160 km. Tot slot is er ook nog de strijd in de Yokohama FHR Paragon Cup. Een groot aantal merken van historische racewagens tot en met bouwjaar 1971 geeft een beeld van de legendarische langeafstandsraces uit de jaren 60 en 70. Deze Yokohama FHR Paragon Cup rijdt een wedstrijd die drie uur duurt.

De trainingen zijn zaterdag 17 mei en dan is ook al de eerste van de twee races die de Historische Monoposto's rijden. Op zondag is de grote racedag met totaal zes races. De toegangsprijs bedraagt op zondag slechts 10,- euro en dat is inclusief toegang tot de paddock.


---- --