Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT Gemeente Sittard-Geleen

Onthulling plaquette Rijksmonument Stadspark Sittard

Sittard-Geleen, 16 mei 2008 - Zaterdag 17 mei om 10.30 uur onthult Wethouder Ingrid Widdershoven een bronzen plaquette in het Stadspark te Sittard.

Op 8 december 2000 is het park als beschermd Rijksmonument aangewezen. Het park is één van de twee monumentale parken in ons land. Het andere park is het welbekende Vondelpark in Amsterdam. In 2007 heeft de Stichting Zonnewijzer de gemeente gevraagd om een herkenbaar item te maken voor dit Rijksmonument.

''Met het onthullen van de eerste plaquette vervullen wij niet alleen de wens van de Stichting Zonnewijzer, maar benadrukken wij als gemeente het belang dat wij stellen aan ons waardevol cultureel erfgoed,'' aldus Wethouder Ingrid Widdershoven.

In 1921 is gestart met de aanleg van het park. De eendenvijver is in 1925 gerealiseerd.

Het park bestaat eigenlijk uit drie gedeelten. Het symmetrische deel in het verlengde van het Julianaplein tevens het oudste gedeelte. Een middengedeelte dat oorspronkelijk uit heesterborders, gazons en boomgroepen bestond en het open gedeelte met de bekende roeivijver. In 1929 is het zwembad gerealiseerd. In 1994 is het zwembad gesloopt. Het enige dat nog rest is een deel van de façade. Het middengedeelte van het park is in 1995 heringericht.


---