Ingezonden persbericht


Theater LANTAREN/VENSTER

Persbericht

Anouar Brahem Trio in Theater LANTAREN/VENSTER

Traditie en innovatie lopen als een rode draad door de muziek van de Tunesische ud-speler Anouar Brahem. Brahem gebruikt zijn kennis van traditionele Arabische muziek voor moderne muziek en brengt musici vanuit allerlei muzikale windstreken bij elkaar.

Brahem wordt in de jaren vijftig in Tunis geboren. Aangemoedigd door zijn vader maar ook als muziekliefhebber, begint hij op zijn tiende zijn studie aan het conservatorium van Tunis. Daar krijgt hij les van ud-meester Ali Sriti. Van hem leert Brahem over de kunst van het improviseren, het taqsim, en de Arabische kunstmuziek, de maqam.

Brahem verruimt zijn blik en ontdekt de muzikale culturen van Europa en de Indiase en Iraanse tradities. Maar vooral wordt hij gegrepen door jazz. Hij besluit zelfgecomponeerde instrumentale en solo ud-concerten te geven. Hiermee breekt Brahem met oude tradities en krijgt zijn geliefde instrument de hoofdrol.

In de jaren tachtig ruilt hij Tunis in voor het opwindende Parijs. Daar schrijft hij veel stukken, voornamelijk voor film en theater. Halverwege de jaren tachtig wordt hij aangesteld als dirigent van het Muziekensemble van Tunis en keert hij terug naar zijn geboortestad. Daar laat hij een frisse wind waaien door naast traditionele muziek veel aandacht te besteden aan nieuwe stijlen en composities.

Ook vanavond verenigen Brahem en zijn trio moeiteloos de klassieke Arabische muziek met westerse elementen uit de late romantiek en jazz. Hun laatste project, Le voyage de Sahar, borduurt hierop voort en werd bekroond met de Edison 2006 in de sectie jazz/world.

Bezetting:
Anouar Brahem - ud / Jean Louis Matinier - accordeon / Francois Couturier - piano

Miguel Zenón Quartet

Zaterdag 17 mei, 21:00.

Entree: E 19,- / E 17,-


---

Kim van Hardeveld
Publiciteit Muziek
(dinsdag, woensdag, donderdag)

Theater Lantaren/Venster
Gouvernestraat 133
3014 PM Rotterdam, The Netherlands
T: +31 10 277 22 66
M: +31 6 33 03 86 60
F: +31 10 277 22 86
e-mail: vanhardeveld@lantaren-venster.nl
www.lantaren-venster.nl


---- --