NEN


Brand TU-Delft: nieuwe norm voor schadebeperking bij brand?

vrijdag 16 mei 2008, 12:12

De bouwregelgeving is opgezet met het doel mensen veilig in gebouwen te laten verblijven. Grotere gebouwen moeten zijn opgedeeld in compartimenten die de brand een bepaalde tijd tegenhouden, zodat iedereen veilig kan vluchten (gebouwen die voor de invoering van het Bouwbesluit zijn gebouwd, moeten ook ingedeeld zijn in compartimenten maar hoeven aan minder strenge eisen te voldoen dan nieuwbouw).

Er moeten voldoende vluchtwegen zijn en deze moeten goed zijn aangegeven. Bij de brand bij de faculteit Bouwkunde van de TU Delft hebben de bestaande normen en de regelgeving voldoende gewerkt. Iedereen heeft veilig kunnen vluchten en er zijn geen gewonden gevallen. Het voorgeschreven veiligheidsniveau is echter minimaal. Het is er alleen op gericht om de veiligheid van de mensen te kunnen waarborgen.

Door het afbranden van het gebouw is echter grote schade ontstaan en er zijn onvervangbare stukken verloren gegaan. Bij gebouwen waar kostbare stukken zijn opgeslagen is het wenselijk om aanvullende eisen te stellen, zodat de kans kleiner is dat de opgeslagen stukken verloren gaan of het hele gebouw afbrandt. Er zijn echter nog geen handvatten beschikbaar om hogere eisen te stellen. De opdrachtgever moet bij elk gebouw zelf bepalen of de minimumeisen voldoende zijn en of er nog aanvullende eisen gesteld moeten worden. Door een norm te ontwikkelen waarin aanvullende eisen staan voor de beperking van schade, kan een handvat worden ontwikkeld waarmee een duidelijke keus gemaakt kan worden voor aanvullende maatregelen, als dit nodig mocht zijn. Eventueel kan de verzekeringspremie worden gekoppeld aan aanvullende maatregelen. De komende periode zal NEN zich over deze eventueel nieuw te ontwikkelen norm buigen. zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN 6069:2005 nl (Norm) Workshop Ontruimingsplan (Cursus) NTA 8112-1:2002 nl (Norm) NTA 8112-2:2002 nl (Norm) NTA 8112-3:2003 nl (Norm) NTA 8112-4:2004 nl (Norm) NTA 8112-5:2005 nl (Norm)