Gemeente Gilze en Rijen

Bestrijding eikenprocessierupsen komt er weer aan

In mei, juni en juli ontwikkelt de eikenprocessierups zich weer op veel eikenbomen. Ook in Gilze en Rijen. In sommige gebieden kan dit tot een plaag leiden. De brandharen van de processierupsen kunnen tot huidirritaties en ontstekingen van de luchtwegen leiden en veroorzaken op die manier veel overlast. Uit het oogpunt van volksgezondheid gaat de gemeente daarom de eikenprocessierups weer bestrijden.

De bedoeling van de bestrijding is om de risico's voor mens en dier te verminderen, maar tegelijkertijd uit ecologisch oogpunt zo min mogelijk schade toe te brengen aan bomen en leefgebieden. Als gemeente maken we dan ook een zorgvuldige afweging van het waar en wanneer. Daarom ook bestrijden we de rupsen alleen met biologische middelen in gebieden waar de plaagdruk heel hoog is en/of waar dagelijks langdurig veel mensen aanwezig zijn.

Wanneer biologisch bestrijden?

In de eerste fases van hun leven hebben de jonge rupsen nog geen brandharen. Daarom moeten we ze juist in deze periode aanpakken. In week 18 zijn we begonnen om de eikenbomen langs een aantal wegen in Gilze en Rijen met het biologisch middel te behandelen. We spuiten een bacteriologisch preparaat op de bladeren, zodra de bomen zijn uitgelopen. Het middel is niet schadelijk voor het milieu en tast ook de natuurlijke vijanden van de rupsen niet aan. De rupsen voeden zich met de bladeren en gaan dood voordat zij brandharen ontwikkelen. De dode rupsen hoeven daarom na vernietiging niet opgeruimd te worden. We verwachten met deze bestrijdingsmethode de overlast zoveel mogelijk te kunnen beperken.

Waar biologisch bestrijden?

We passen de biologische bestrijding één keer toe langs de volgende straten:

Gilze
Alphensebaan
Alphenseweg
Bessemeindseweg
Besterd
Brakken
Bredasedijk
Chaamseweg
Driehoek
Dwarsweg
Geuzenpad
Herderweg
Horst
Klein Zwitserland
Klein Heike
Koestraat
Lammerweg
Nerhoven
Omloop
Rielsebaan
Spoelstraat
Tilburgsebaan
Vijfhuizenbaan
Hulten

Achterstraat
Broekdijk
Hulteneindsestraat


Molenschot
Aardstraat
Broekstraat
Hooge Aard
Kapelstraat
Lijndonk
Molenakkerweg
Rimpelaar


Rijen

Bredestraat
Flaassendijk
Mosstraat
Riekevoort
Schorsstraat
Stedenbaan
Tinnegietersweg
Wierkstraat
Willem Alexanderhof
Zwarte Dijk

Soms kunnen we niet biologisch bestrijden

De Provincie Noord-Brabant heeft door de bestrijding van de eikenprocessierups een advies en een leidraad opgesteld. Zij vraagt daarin aandacht voor de bescherming van belangrijke gebieden voor de biodiversiteit. Gilze en Rijen geeft gevolg aan dit advies en is bij de Vlinderstichting nagegaan in welke gebieden beschermde dagvlinders leven. Waar nodig zal de gemeente de eikenprocessierups met branden bestrijden en met de inzet van een zuiginstallatie. Meer informatie

Voor meer informatie kunt u terecht bij Felix Schrauwen van de afdeling Beheer Openbare Ruimte, telefoon: (0161) 290294 of 06-34098508. Ook kunt u informatie vinden op de volgende internetsites:

www.minvws.nl/zoeken/vragen/eikenprocesssierups/default.asp www.brabant.nl/eikenprocessierups
www.medicinfo.nl

Voor vragen over uw gezondheid na contact met de brandharen kunt u terecht bij: de regionale GGD (op www.ggd.nl kunt u de GGD in uw regio vinden).