Staatssecretaris lanceert virtuele jeugdinrichting 'Kansrijk'

Staatssecretaris Albayrak (Justitie) heeft tijdens de officiële opening van de landelijke Open Dag van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) de virtuele jeugdinrichting 'Kansrijk' gelanceerd. De website biedt een kijkje in het dagelijks leven van jongeren in een justitiële jeugdinrichting.

De website is gericht op een breed publiek, maar ook speciaal bedoeld voor jongeren en hun omgeving, die te maken krijgen met een opname in een justitiële jeugdinrichting. Voor de ontwikkeling van de site zijn gesprekken gevoerd met jongeren, die nu in een jeugdinrichting verblijven. Zij hebben aangegeven aan welke informatie zij voor hun opname vooral behoefte hadden. De website biedt informatie over het dagprogramma, behandelmogelijkheden, onderwijs, bezoek en mogelijkheden voor contact met familie en vrienden.

Het verhaal van de jeugdinrichting wordt verteld aan de hand van vier hoofdpersonen, die staan voor de verschillende categorieën jongeren die in een jeugdinrichting verblijven: preventief verblijvenden, jongeren met een machtiging gesloten jeugdzorg (tot 2010) en jongeren met een jeugddetentie of een PIJ-maatregel. Elke hoofdpersoon heeft zijn eigen kamer in 'Kansrijk' en vertelt vanuit daar zijn eigen verhaal. Daarnaast wordt middels films, foto's en illustraties een zo realistisch mogelijk beeld geschetst van het leven in een jeugdinrichting.

De jeugdinrichting 'Kansrijk' is te bezoeken op www.dejeugdinrichting.nl.

Noot voor redacties (