Partij van de Arbeid

'2007 is het jaar van de omslag'

17-05-2008 12:03

Fractieleider Mariëtte Hamer reageert in aanloop naar verantwoordingsdag 21 mei alvast op het financiële jaarverslag. 'Sinds februari 2007 zit er een kabinet dat mensen en hun problemen als uitgangspunt neemt. Een kabinet dat mensen sterker wil maken, zodat ze met meer vertrouwen de toekomst tegemoet gaan. 2007 is het jaar van de omslag in Nederland.'

De cijfers In vergelijking met andere Europese landen staat Nederland er goed voor. De Nederlandse economie groeit harder, er is een lagere inflatie, een lagere werkloosheid en meer solide Rijksfinanciën. Dit staat in het Financieel Jaarverslag van het Rijk 2007. Dit verslag laat zien dat de overheidsfinanciën en de Nederlandse economie zich in het afgelopen jaar beter hebben ontwikkeld dan vooraf was voorzien.

De economische groei in 2007 was 3,5%. Dit is een half procent hoger dan in de Miljoenennota 2007 werd verwacht. Deze groei werd voor het tweede jaar op een rij breed gedragen door consumptie, export en investeringen. In het vierde kwartaal bereikte het aantal mensen met betaald werk een record. De werkloosheid daalde in 2007 naar 4,5%. Veel werklozen en bijstandgerechtigden kwamen weer aan de slag. Door onder andere een lage werkloosheid en solide rijksfinanciën heeft Nederland een goede uitgangspositie die het land weerbaar maakt tegen risico's zoals de kredietcrisis.

De PvdA maakt het verschil
'De eerste resultaten van het kabinetsbeleid zijn er', aldus Hamer. 'Leraren en agenten krijgen een beter salaris. Armoede wordt bestreden. Ook is er meer aandacht voor oude wijken, krijgen zorgverleners meer armslag en zijn de huren gematigd'. Maar, stelt Hamer: 'Er is veel bereikt, maar dat is geen reden voor tevredenheid. Er moet nog veel gebeuren.'

Wat houdt verantwoordingsdag precies in?
De derde woensdag in mei is de dag waarop de minister van Financiën het Financieel Jaarverslag van het Rijk (FJR) en de departementale jaarverslagen aan de Tweede Kamer aanbiedt. Deze dag wordt ook wel verantwoordingsdag genoemd. Het jaarverslag geeft weer wat er in het afgelopen jaar gerealiseerd is ten opzichte van de begroting, die anderhalf jaar daarvoor op Prinsjesdag is ingediend. Om het belang van het jaarverslag te benadrukken gaat de minister net als op Prinsjesdag met een speciaal koffertje naar de Tweede Kamer.