Politie Friesland

Politieberichten van zaterdag 17 mei

Fryslân, 17-05-2008 o Politieberichten van vrijdag 16 mei 07.00 uur t/m zaterdag 17 mei 11.00 uur.

Dokkum: twee minibikes inbeslaggenomen
De politie heeft donderdagmiddag de minibikes van twee 14-jarige jongens uit Dokkum inbeslaggenomen. De laatste tijd waren er meerdere klachten bij de politie binnen gekomen over rijden met minibikes in de omgeving Damwaldsterreedje en het Tolhuispark. Ook deze middag werd er geklaagd, waarna de politie direct in actie kwam. Een
surveillerende agent twee jongeren rijden op deze bikes. Na een achtervolging kon hij één van de bestuurders achterhalen omdat de jongen ten val kwam. Hij liep hierbij overigens geen letsel op. De andere bestuurders had zijn minibike laten staan en was er lopend vandoor gegaan. Hij kwam zich echter later melden bij de agenten. De twee jongens en de minibikes werden overgebracht naar het politiebureau. Hier werden de ouders gewaarschuwd. Die kwamen vervolgens naar het bureau en tekenden een afstandverklaring, zodat deze voertuigen
niet weer op de weg komen. De twee jongens hebben een verklaring afgelegd en kregen vervolgens een proces-verbaal.

Appelscha: twee vrachtwagenchauffeurs gewond na aanrijding De politie heeft vrijdagochtend op de N381 een aanrijding onderzocht tussen twee vrachtautos. Een 38-jarige vrachtwagenchauffeur uit Heerenveen negeerde vermoedelijk het rode verkeerslicht. Op dat moment passeerde net een andere vrachtauto, bestuurd door een 24-jarige chauffeur uit Musselkanaal, en een aanrijding was het gevolg. De twee chauffeurs raakten hierbij gewond. De 38-jarige werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De 24-jarige liep letsel op aan zijn hoofd en schouder en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Bureau Verkeersongevalanalyse stelde een nader onderzoek in. De N381 is een aantal uren afgesloten geweest en het verkeer werd daarom tijdelijk omgeleid. Nadat de bergingswerkzaamheden waren afgerond, kon het verkeer zijn normale weg weer vervolgen.

Sneek: man gewond na bedrijfsongeval
De politie heeft vrijdagmiddag het ambulancepersoneel geassisteerd bij een bedrijfsongeval in een bedrijf aan de Zeilmakersstraat. Een 19-jarige inwoner van Amersfoort was met behulp van een heftruck een vrachtwagen aan het lossen. Bij het liften van een vracht ging iets, waarna er vermoedelijk kortsluiting ontstond. De 19-jarige kwam onder stroom te staan en raakte buiten bewustzijn. Het slachtoffer werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De arbeidsinspectie stelt een nader onderzoek in.

Dokkum: rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding De politie heeft vrijdagmiddag het rijbewijs van een 34-jarige automobilist uit Oosternijkerk ingevorderd na een forse
snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde op de Rondweg-Noord een snelheidscontrole met 106 kilometer per uur, terwijl 50 kilometer per is toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs ingevorderd en er werd tevens proces-verbaal opgemaakt.

Noordwolde: diefstal uit woning
De politie onderzoekt de diefstal uit een woning aan de Nieuweweg. Vrijdagmiddag vonden de insluipers een verstopte sleutel van één van de deuren en konden zo vervolgens binnen komen. Uit de woning werden enkele sieraden weggenomen. De 55-jarige bewoonster deed aangifte.

Leeuwarden: brand in boot
De politie heeft vrijdagavond de brandweer geassisteerd bij een brand in een boot in een jachthaven aan de Avondsterweg. Door nog onbekende oorzaak ontstond er brand in het schip. De brandweer was snel ter plaatse, maar kon niet voorkomen dat de boot grote schade opliep. Ook enkele omliggende schepen liepen schade op. De technische recherche stelt een nader onderzoek in.

Leeuwarden: politie verwijdert groep
De politie heeft vrijdagavond een groep van zon 50 personen verwijderd uit de Stationsstraat. De groep wilde een aantal demonstranten lastig vallen. Deze demonstranten waren afgekomen op het bezoek van Rita Verdonk aan stad. De agenten formeerden een linie, waarna de groep van zon 50 personen richting het Ruiterskwartier werd gedreven. Hierbij werd gebruik gemaakt van de wapenstok. Tijdens deze actie werden geen aanhoudingen verricht. De demonstratie verliep overigens rustig.

Leeuwarden: politie onderzoekt overval op winkel
De politie onderzoekt een overval op een winkel aan de Voorstreek. Vrijdagavond omstreeks 23.00 uur, net voor sluitingstijd, kwam twee nog onbekende mannen de winkel binnen. De twee liepen op de balie af en één van hen sprong er over heen. De medewerker van de winkel werd met een mes bedreigd en ondertussen werd er geld uit de kassa gehaald. Hierna verlieten de overvallers de winkel. De politie heeft de omgeving nog afgezocht, maar de twee werden niet meer aangetroffen.

Noordwolde: bromfietser gewond na aanrijding
De politie heeft vrijdagavond op de Nieuweweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een 17-jarige bromfietser uit Vinkega gewond raakte. De bestuurder van de bromfiets wilde linksaf richting de Zuiderweg. Hij gaf echter geen richting aan en op dat moment passeerde net een auto. De bestuurder, een 43-jarige inwoner van Noordwolde, kon een aanrijding niet meer voorkomen. De bromfietser kwam ten val. Hij werd met letsel aan zijn arm per ambulance overgebracht naar het politiebureau. De bestuurder van de auto bleek onder invloed van alcohol te verkeren. Hij werd voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 240 ug/l, goed voor een rijverbod van één uur en een proces-verbaal.

Leeuwarden: brand in schaftkeet
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag de brandweer geassisteerd bij een brand in een schaftkeet aan de Pieter Meeterstraat. Door vermoedelijk brandstichting ontstond er brand in de keet. De brandweer was snel ter plaatse, maar kon niet voorkomen dat de keet en een daarnaast geparkeerde bestelbus grote schade opliepen. De technische recherche stelt een nader onderzoek in.

Leeuwarden: politie houdt vier verdachten aan voor mishandeling De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Nieuwestad vier inwoners van Leeuwarden van 17,18, 18 en 21 jaar aangehouden op verdenking van mishandeling. De vier hadden volgens een aantal getuigen een 23-jarige inwoner van Franeker aangevallen nadat hij de naam van een voetbalclub had gescandeerd. De 23-jarige werd geslagen en kwam vervolgens ten val. Eenmaal liggend op de grond werd hij nog een aantal malen geschopt. Op aanwijzing van de getuigen konden de vier Leeuwarders worden aangehouden. Ze werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Het slachtoffer moest zich onder doktersbehandeling stellen.

Gorredijk: brand in auto
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag de brandweer geassisteerd bij een brand in een auto aan de Heerenacker. De brand is vermoedelijk aangestoken. De brandweer was snel ter plaatse, maar kon niet voorkomen dat de auto geheel uitbrandde. De eigenaresse moet nog aangifte doen.

Drachten: mishandeling in eetgelegenheid
De politie onderzoekt de mishandeling in een eetgelegenheid aan de Zuidkade. In de nacht van vrijdag op zaterdag ontstond er in de zaak ruzie. Hierbij werd een 45-jarige inwoner van Drachten geslagen en geschopt. Het slachtoffer werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De politie heeft nog in de omgeving gezocht naar de daders, maar die werden niet meer aangetroffen.

Heerenveen: automobiliste gewond na aanrijding
De politie heeft zaterdagochtend op de Haskeruitgang een aanrijding afgehandeld, waarbij een 31-jarige automobiliste uit Heerenveen gewond raakte. De vrouw verleende volgens eigen zeggen voorrang aan een passerende auto en reed vervolgens op. Ze zag daarbij echter een andere auto over het hoofd. De 67-jarige bestuurder kon een aanrijding niet meer voorkomen. De 67-jarige kwam met de schrik vrij. Omdat de portier van de auto van de 31-jarige vrouw niet meer open wilde, werd de brandweer gewaarschuwd. Het slachtoffer werd vervolgens uit haar auto gehaald en met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft vrijdagavond en nacht weer een groot aantal bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Zo werden er onder andere vrijdagavond en -nacht in Oosterwolde 50 bestuurders gecontroleerd, in gemeente Tytsjerksteradiel 418 en in de gemeente Boarnsterhim 67. Ook op andere plaatsen in de provincie werd gecontroleerd. Dit alles resulteerde in twaalf processen-verbaal en rijverboden. In twee gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betroffen de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, bestuurder, uitslag ademanalyse, eventuele bijzonderheden):

Zaterdagochtend, 02.00 uur, Aesgewei in Siebrandebuorren, een 19-jarige beginnend bestuurder van een personenauto uit Scharnegoutum, 515 ug/l;

Zaterdagochtend, 04.45 uur, Sudergoawei in Bolsward, een 51-jarige bestuurder van een bestelauto uit Bakhuizen. Surveillerende agenten kregen een melding dat er in een parkeervak aan de Sudergoawei een beschadigde auto stond. Vanaf het kruispunt Marnezijl tot het parkeervak was een spoor van vloeistof te zien, vermoedelijk afkomstig uit de beschadigde auto. Eenmaal ter plaatse zagen de agenten dat de bestuurder net achter in zijn auto wilde gaan slapen. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier blies de bestuurder 340 ug/l. Omdat hij de afgelopen vijf jaar vier keer eerder was betrapt op het rijden onder invloed, werd besloten om het rijbewijs van de verdachte in te vorderen.