GroenLinks

GroenLinks: minister moet uitleggen waarom VROM-inspectie niet ingreep bij extreme milieuvervuiling Corus

17 mei 2008

GroenLinks wil dat minister Cramer een eind maakt aan de zware milieuvervuiling die wordt veroorzaakt door Corus in IJmuiden en aan de voorkeursbehandeling die het staalconcern krijgt om méér te vervuilen dan volgens de Europese milieuwetten is toegestaan. Kinderen uit Wijk aan Zee en Beverwijk hebben vijf tot veertien keer zo veel chroom in het lichaam als andere kinderen, een stof die kan bijdragen aan het ontstaan van longkanker. Dat blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen, dat zondag bekend wordt gemaakt in het televisieprogamma Zembla.

De provincie Noord-Holland heeft de voormalige Hoogovens een zeer ruime vergunning gegeven om vervuilende stoffen te mogen uitstoten. GroenLinks-Kamerlid Wijnand Duyvendak roept de minister op om aanstaande dinsdag in de Tweede Kamer tijdens het vragenuur tekst en uitleg te geven waarom haar Inspectie deze onaanvaardbare situatie is blijven gedogen, ondanks dat bekend is dat de vergunning veel te soepel is en de Inspectie de provincie eerder adviseerde de vergunning te verbeteren. De provincie heeft dit naast zich neergelegd zonder dat de Inspectie verder in actie is gekomen.

Volgens de milieuvergunning mag Corus vijftig tot honderd keer meer dioxines zeer giftige en kankerverwekkende stoffen uitstoten dan een middelgrote afvalverbrandingsinstallatie. Wat betreft kwik heeft Corus ruimte gekregen om evenveel uit te stoten als de rest van Nederland. Uit onderzoek van de GGD blijkt dat in de omgeving van Corus meer longkanker en huidkanker voorkomt dan in de rest van Nederland. Van alle overleden patiënten in de huisartsenpraktijk van Wijk aan Zee stierf afgelopen elf jaar bijna de helft aan kanker.

Wijnand Duyvendak