Neelie Kroes op IVI 2008 : vrouwen, blijf financieel onafhankelij

17/05/2008 14:40

De Baak Management Centrum VNO-NCW

Vlammend pleidooi Neelie Kroes in Ridderzaal vóór financiële onafhankelijkheid vrouwen

Diversiteit betekent meer allochtonen, maar ook meer vrouwen in de Nederlandse top van bedrijven en overheid. Op vrijdag 16 mei opende Eurocommissaris Neelie Kroes de grande finale van de contest 'Inspiratie Voor Integratie (IVI)2008'. Thema dit jaar was naast 'biculturaliteit' ook 'gender diversiteit'.

Voordat de IVI-winnaar 2008 door H.K.H. prinses Màxima bekend werd gemaakt, hield Neelie Kroes haar openingstoespraak. Daarin promootte ze het vooruitzicht dat "vrouwen tussen hun 45ste en 82ste een fascinerende tijd tegemoet kunnen gaan", doelend op een carrière nadat kinderen uit huis zijn. Ook is volgens haar een carrière te combineren met een gezin, door de juiste planning en prioriteiten.

Prins op witte paard

Ze beklemtoonde dat vrouwen dit eerder moeten beseffen, zodat ze zich voorbereiden qua opleiding en persoonlijkheid. "De prins op het witte paard is er voor de liefde, die al of niet blijvend is, maar...,", roept Kroes op, "Blijf financieel onafhankelijk."

Sommige vrouwen breken op eigen kracht door het glazen plafond, zoals Kroes: "Maar dat is geen garantie dat meiden met dezelfde of betere capaciteiten dat ook doen. Nieuwe rolmodellen zijn nodig, die niet accepteren dat zij de enige zijn."

Quotummeisje

"We kunnen het ons niet permitteren al dat talent niet aan te wenden", zei Kroes in verband met de vergrijzing. Vrouwen doen het beter in onderwijs en volgens Forbes Magazine presteren bedrijven met vrouwen in de top beter. Er moeten kansen worden gecreëerd, waardoor vrouwen zich kunnen bewijzen. Kroes over haar eigen Eurocommissariaat: "President Barroso van de Europese Commissie wilde 7 of 8 vrouwen van de destijds 25 commissieleden. Ik ben zo'n quotummeisje."

Missie gaat door

Na Kroes sprak IVI-initiatiefneemster Yesim Candan de zaal toe. De Turks/Nederlandse Candan begon 4 jaar geleden met dit project om "de beeldvorming over biculturaliteit een nieuwe impuls te geven." Ze riep op tot vooral geen slachtoffergedrag en benadrukte dat meer diversiteit in bedrijfsleven en overheid "spannend en grensverleggend is". Ondanks dat deze 3de editie van IVI de laatste is, gaat Candan door met haar missie om Nederland te inspireren tot een nieuw soort divers leiderschap.

Winnaressen

Voor de bekendmaking van de IVI-winnaar 2008 nodigde juryvoorzitter Alexander Rinnooy Kan H.K.H. Prinses Màxima uit op het podium. Nadat de prinses de envelop opende ("Het lijkt wel een Oscar uitreiking", aldus de prinses) noemde ze de naam van Dounia El Baraka. Deze vloog van blijdschap de prinses om de hals. Dounia, die 28 jaar is en een eigen communicatiebureau runt, heeft als project een gedicht vertaald in 23 talen, waarmee ze alle inwoners in Den Haag zich welkom wil laten voelen.

De publiekprijs, uitgereikt door dagblad Metro, ging dit jaar naar Emel Aktan (25). Zij is een bemiddelingsbureau gestart om biculturele jongeren te helpen aan een goede stageplaats.

Laatste keer IVI

De IVI cocktailavond in Den Haag bruiste van enthousiasme, te lezen op de gezichten van de chique aangeklede aanwezigen. Mensen van diverse nationaliteiten, kleuren en culturen waren vertegenwoordigd. Toch is deze 3de keer Inspiratie voor Integratie de laatste. De Baak Management Centrum VNO-NCW is initiatiefnemer van IVI geweest. Directeur Harry Starren over deze laatste keer: "Je moet op je hoogtepunt stoppen, anders wordt het hol. We zitten nu in de Ridderzaal, het centrum van de formele macht. We zijn kennelijk bezig een nieuwe weg op te gaan. En IVI stopt wel, maar Yesim komt zeker met nog veel meer mooie ideeën. Ik ben er trots op dat we haar destijds bij de Baak hebben aangenomen."

Betrokken partijen

Bij Inspiratie Voor Integratie waren als sponsoren betrokken: Delta Lloyd Groep, de ministeries van SZW en VROM/WWI, en de gemeentes Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Als netwerkpartners waren betrokken: Tannet, Vereniging Antilliaans Netwerk, Women Inc., Stichting Cosmicus, Stichting de nieuwe generatie, Aalse & partners en Zwarte Zaken Vrouwen Nederland. Mediapartners IVI waren Metro en Intermediair.

Foto's kunt u downloaden via:

http://picasaweb.google.com/Layspace/FinaleInspiratieVoorIntegratie





http://www.inspiratievoorintegratie.nl