Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Duizendste gemoderniseerde woning Biddinghuizen

17-05-2008

Toespraak van minister Vogelaar tijdens de feestelijke oplevering van de duizendste gemoderniseerde woning van Woningcorporatie Oost Flevoland Woondiensten (OFW) in Biddinghuizen op 17 mei 2008.

Burgemeester De Jonge, directeur Sweringa,

Fijn dat ik hier in deze tent de aftrap mag geven voor een feestelijke middag rond de duizendste gemoderniseerde woning van corporatie OFW. Biddinghuizen weet van aanpakken en viert de successen. Dat spreekt me aan. Vieren is enorm belangrijk. Het laat zien dat het om meer gaat dan woningverbetering. Dat het resultaat van iedereen is. Ik ben daarom erg benieuwd naar de fysiek-sociale projecten die we straks tijdens de rondwandeling zullen aandoen.

Biddinghuizen heeft de weg omhoog gevonden. En dat was nodig, want het dorp gleed af. Dat had verschillende oorzaken. Om te beginnen: de conditie van de woningvoorraad. Op 10 oktober 1963 streek de familie Heijmink als eerste bewoners neer op De Voor 6. Sindsdien werden er ongeveer vijftien jaar lang vergelijkbare woningen gebouwd in Dronten, Swifterbant en Biddinghuizen. Samen nog altijd éénderde van de voorraad. Die woningen waren de laatste jaren dus allemaal gedateerd, niet energiezuinig maar wel goedkoop.

Dat had gevolgen voor de instroom. Het waren de basisscholen die aan de bel trokken. De leerkrachten kregen steeds meer kinderen in de klas met achterstanden. Veel leerlingen hadden op school last van hun onrustige thuissituatie. En waar het niet goed gaat met de kinderen, gaat het niet goed met de gemeenschap. Gelukkig is die noodklok gehoord. Op het gemeentehuis in Dronten. Bij corporatie Oost Flevoland Woondiensten.

Inmiddels heeft OFW duizend woningen gemoderniseerd. De corporatie laat daarbij zien dat moderniseren van de voorraad heel goed samengaat met aandacht voor duurzaamheid, klimaat en energiezuinigheid. En dat wordt hier dan ook nog gekoppeld aan kleine, praktische projecten gericht op de sociale en economische positie van huurders. Voor dat verhaal is veel belangstelling. Gelukkig is directeur Truus Sweringa graag bereid om haar verhaal overal in het land te vertellen om ook andere corporaties te inspireren.

Haar bevlogenheid, maar vooral de prestaties op het gebied van milieu en energie, zijn in januari beloond met de Award Corporatiedirecteur 2007. Ik heb de prijs zelf aan Truus Sweringa mogen uitreiken! Maar u laat het daar niet bij en wil in 2012 op een gasbesparing van maar liefst dertig procent ten opzichte van 2000 uitkomen.

Inmiddels is OFW ook genomineerd voor de Nationale Energie Toekomst (NET)-trofee. Dé landelijke prijs van mijn ministerie voor energiezuinig wonen en werken. OFW hoort bij de kopgroep van drie finalisten. U staat dus al op het erepodium. Tijdens de manifestatie KansRijk 2008 op 5 juni zal blijken of u ook de hoogste positie heeft gehaald.

Maar duurzaamheid is in Dronten meer dan energiebesparing. Het gaat in deze gemeente ook om veiligheid, een schone omgeving en samen-leven. Daarom zijn gemeente, corporatie, huurders- en dorpsvereniging in 2007 samen aan de slag gegaan met het project Leren voor Duurzame Ontwikkeling.

Trots en symbool van de aanpak van OFW in Biddinghuizen is het schuttingenproject Leren werken in de wijk. Hier komt alles samen. Taal, werk, integratie, binding en buurtverbetering. Deelnemers uit de taalstage bij het ROC en werklozen plaatsen samen schuttingen achter de huizen. Dat komt de woonomgeving ten goede, maar het is vooral een belangrijke werkervaring voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. De deelnemers zijn trots op hun werk, er is weinig uitval en ze komen zelfs in de uitgereikte bedrijfskleding naar school.

De filosofie is simpel: eerst een goed idee, dan kleinschalig en vooral snel uitvoeren. Geen ingewikkelde plannen op papier, maar snel uitproberen. Als het werkt heb je een voorbeeld om na te volgen. Wat mij betreft een gouden concept. Ik hoop dat OFW met al zijn partners op diezelfde manier een voorbeeld zal zijn voor een praktische aanpak van integrale wijkverbetering overal in het land.