Eerste Nederlandse Terra Madre


17 en 18 mei in Middelburg

MIDDELBURG, 20080402 -- Op zaterdag 17 en zondag 18 mei 2008 organiseert Slow Food Nederland de eerste Nederlandse Terra Madre. Dit is een bijeenkomst voor ambachtelijke en kleinschalige producenten van lekker, puur en eerlijk voedsel in Nederland en Vlaanderen naar het beroemde voorbeeld van de tweejaarlijkse Internationale Terra Madre in Turijn. Locatie is de Abdij in Middelburg.

Producenten worden in de gelegenheid gesteld zich op het streekproductenplein te presenteren aan de consument. Daarnaast zal een aantal producenten productgerichte presentaties in smaaktheaters houden. Op het programma staan verder een "Dutch Enoteca" met proeverijen van Nederlandse wijn en bier, en vertoningen van Slow Food films. Belangrijke onderdelen van de Terra Madre Nederland 2008 zijn verder de symposia, die producenten een platform bieden om actuele ontwikkelingen onder de loep te nemen en kennis en ervaringen uit te wisselen.

Jan Wolf (voorzitter Slow Food Nederland): "Ook al hebben we in Nederland niet de Italiaanse eetcultuur, toch zie je hier een stijging van het aantal consumenten dat waarde hecht aan lekker, puur en eerlijk eten. Slow Food in Nederland wil dat stimuleren. Daarom organiseren we een Nederlandse Terra Madre naar Italiaans voorbeeld. We willen laten zien dat ook in Nederland kwalitatief hoogwaardige producenten en co-producenten zijn die met hun producten een goede Nederlandse eetcultuur ondersteunen. Ze vormen een prachtig alternatief voor smakeloze massaproducten die op niet-duurzame wijze tegen onrendabele prijzen geproduceerd worden."

Achtergrond Terra Madre
Terra Madre Nederland 2008 wordt georganiseerd naar het voorbeeld van de wereldberoemde Terra Madre van Slow Food, dat eens per twee jaar in Turijn plaatsvindt, gelijktijdig met de beroemde Salone del Gusto. Tijdens het vijf dagen durende evenement discussiëren daar ambachtelijke en kleinschalige producenten uit de hele wereld over thema's als duurzaamheid, biodiversiteit, regionale ontwikkelingen en lokale producten. Het evenement is uitgegroeid tot een belangrijk platform voor het uitwisselen van kennis, het delen van ervaringen en het proeven van producten. In 2006 waren er in Turijn zo'n 1600 voedselgemeenschappen vertegenwoordigd, afkomstig uit alle delen van de wereld.





Slow Food Nederland