Groots gildedorpsfeest in Stiphout


Unieke dorpsinitiatieven van het Stiphoutse gilde

STIPHOUT (HELMOND), 20080515 -- Stiphout is in het weekend van 16-17-18 mei 2008 het kleurrijke toneel van diverse dorpsfestiviteiten. Rond `De Oude Toren' wordt een groot feestterrein ingericht om iedereen te trakteren op een evenement dat bijdraagt aan de gemeenschapszin van het dorp. Vele gilden komen naar Stiphout om deel te nemen aan de festiviteiten.

Meer dan 200 kinderen samen met de gilden in optocht door het dorp

Zaterdagmiddag 17 mei 2008 zal voor de deelnemende kinderen en de jeugd van Stiphout een onvergetelijke middag worden. De kinderen zijn uitgenodigd om mee te doen aan een speciaal georganiseerde middag. Naast diverse spelletjes gaan ze ook aan de slag om zelf een gildepak te maken. Gildevesten, vlaggen, petten, trommen, alles wordt uit de kast gehaald voor deze metamorfose. Een kleine 100 trommels staan voor de kinderen klaar, gemaakt van nieuwe grote verfblikken. Zeker 100 vlaggen zullen door de kinderen worden voorzien van hun eigen ontwerp. De gilden uit de omliggende dorpen komen die middag naar Stiphout om de kinderen te begeleiden in de `grote finale'. Er zullen meer dan 200 kinderen samen met de gilden in optocht door de straten van Stiphout trekken. Voor deze ene keer wordt toegestaan dat alle kinderen tussen de gildebroeders in meelopen in de optocht. De optocht vertrekt om ca. 16.00 uur vanaf het feestterrein en zal een bijzonder kleurig schouwspel zijn voor verslaggeving in gedrukte media of op televisie !

Gildefolklore in Stiphout

Zondag 18 mei 2008 komen er een dertigtal gilden naar Stiphout, naast de regionale gilden zijn er verschillende gastgilden aanwezig, waaronder twee Belgische en één Duits gilde. Ook zullen er verschillende eregasten aanwezig zijn zoals leden van de Tweede Kamer, Europarlement, Provinciale Staten en vele anderen. Zelfs internationaal hoog bezoek wordt verwacht in de persoon van Prins Charles-Louis de Mérode, President van de Europese Gemeenschap van Schuttersgilden.

Het kleurrijke gezelschap van Gildekoningen, koninginnen, keizers zal samen met gildebroe-ders en dorpsbewoners op zondagmorgen om 09.30 uur naar de Stiphoutse Sint Trudokerk gaan voor een pontificale hoogmis met Bisschop Mgr. A. Hurkmans als voorganger.

Om 13.00 uur zullen alle deelnemende gilden in optocht door het dorp trekken. Na de optocht trekken de gilden in een massale opmars over het feestterrein bij de Oude Toren in Stiphout. Het is altijd weer een spectaculair gezicht als alle aanwezige vendeliers gezamenlijk een vendelgroet brengen voor de toeschouwer.





Perry Filippini