Rijksmuseum van Oudheden

PERSBERICHT 10 april 2008

Rijksmuseum van Oudheden vernieuwt scholenaanbod

vanaf 17 mei ook on line reserveren via www.rmo.nl/onderwijs Het Rijksmuseum van Oudheden vernieuwt zijn educatief aanbod voor scholen. Voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs zijn de programma's 'Egyptenaren' en 'Romeinen' in een nieuw jasje gestoken en geactualiseerd. Vanaf september 2008 gaat het splinternieuwe HAVO/VWO programma 'Midden Oosten: oorlog en erfgoed' van start. Het vernieuwde aanbod bij de afdeling 'Grieken' volgt in het najaar van 2008. Voor het basisonderwijs is in de loop van het schooljaar 2008-2009 een update van het programma 'Egyptenaren' gereed. Reserveren kan vanaf 17 mei 2008 on line via www.rmo.nl/onderwijs.
Met het nieuwe lespakket 'Midden-Oosten: oorlog en erfgoed' voor bovenbouw HAVO en VWO wil het museum leerlingen kennis laten maken met het Midden-Oosten als bakermat van de westerse beschaving. Het programma speelt in op de actualiteit en zet het rijke culturele verleden van het gebied af tegen het beeld van gewelddadigheden en oorlogsgebied dat de leerlingen kennen uit de media. Voor de groepen 6, 7 en 8 van het basisonderwijs biedt het museum momenteel de programma's 'Prehistorie van Nederland', 'Egyptenaren' en 'Marijn in de Woestijn', geïnspireerd op het gelijknamige boek van Daphne Deckers dat zich gedeeltelijk in het museum afspeelt. Basisscholieren uit Leiden en omgeving kunnen gratis deelnemen aan het programma 'Gevonden Voorwerpen' over Nederland in de Romeinse tijd, in het kader van het regionale project Museum&School. De educatieve pakketten van het museum bestaan uit een museumbezoek onder begeleiding van deskundige museummedewerkers, een docentenhandleiding, materiaal voor gebruik in de klas ter voorbereiding en evaluatie en een opdrachtenboek voor de leerlingen. Bij enkele programma's wordt ook gewerkt met films en replica's. Al het materiaal is gratis te downloaden van www.rmo.nl/onderwijs. Voor de begeleiding van een schoolbezoek hanteert het museum het tarief van 3 Euro per leerling (gratis toegang voor de begeleiding per 10 leerlingen). Studiehuisleerlingen betalen 5 Euro per bezoek, met CKV-bon is de toegang gratis.
Het Rijksmuseum van Oudheden zet zich actief in kinderen en jongeren op educatief verantwoorde wijze kennis te laten maken met de oude culturen die van invloed zijn geweest op de ontwikkeling van de Nederlandse samenleving. Het educatief aanbod van het museum sluit aan bij de lesmethoden van het onderwijs en is gekoppeld aan een bezoek aan een van de vaste presentaties: 'Egyptenaren', 'Grieken', 'Romeinen', 'oude Nabije Oosten' en 'het vroege Nederland'.