Gemeente Cromstrijen


Expeditie naar de Hoogezandsche Gorzen (05/08/2008) Meer dan 40 jaar sloegen de golven op de Hoogezandsche Gorzen. Honderden hectaren zand, riet en grasgorzen spoelden weg. Veel vogels en vissen verdwenen. De afgelopen maanden is er hard gewerkt om de gorzen weer te herstellen. Er zijn zandeilanden gestort. Die eilanden liggen nu beschut achter een nieuwe vooroever.

Publieksdag

Op zaterdag 17 mei 2008 in de ochtend worden de Hoogezandsche Gorzen in een besloten gezelschap officieel opgeleverd en overgedragen aan Staatsbosbeheer.Wie de nieuwe natuur in de Hoogezandsche Gorzen zelf wil ontdekken, komt op 17 mei 2008 naar de publieksdag in boerderij nummer 3 op de kruising van de Korte Boomweg en Lange Boomweg in Numansdorp. 's Middags, tussen 13.30 en 17.30 uur, kunt u het gebied bekijken.

Activiteiten

Op twee manieren kunt u 'op ontdekking':

* Onder begeleiding van gidsen zijn er wandelexcursies naar de Gorzen (zachtjes, want het is broedseizoen). De wandeltocht duurt drie kwartier. Elk half uur vertrekt een gids met een groep van maximaal 20 personen. De vertrektijden zijn: 14.00 uur, 14.30 uur, 15.00 uur, 15.30 uur, 16.00 uur en 16.30 uur.
* Met een authentieke tractor en kar kunt u zich over het terrein van de voormalige Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen laten rijden. U beleeft de enorme afmetingen van een van de grootste naoorlogse landbouwbedrijven van het land. De excursie duurt een uur en start om 13.45 uur, 14.45 uur en 15.45 uur. Per excursie kunnen 35 personen mee. Alle excursies vertrekken vanaf boerderij nummer 3. Bij de ingang kunt u een deelnamebewijs ophalen. Buiten de excursies om vertellen verschillende organisaties u graag alles over de Hoogezandsche Gorzen en de aangrenzende Oosterse Bekade Gorzen.

Kinderactiviteiten

Voor kinderen zijn er speciale activiteiten. Leer zelf een vlieger maken en laat deze, voor deze ene keer, op naast de Hoogezandsche Gorzen. Je kunt ook zelf een nestkastje maken of meehelpen bij het bouwen van een waterbaan.

Ingang Ambachtsheerlijkheid

De activiteiten vinden plaats of starten vanuit boerderij nummer 3, kruising Korte Boomweg en Lange Boomweg. U rijdt het terrein van de Ambachtsheerlijkheid op bij het Poortwachtershuis aan de Schuringsedijk. De poort staat open en borden wijzen u de weg.

Wie altijd al nieuwsgierig was naar die uitgestrekte polders, de wuivende populierenbossen en die glinsterende gorzen, trekt zijn wandelschoenen aan en gaat op expeditie!