Gemeente Zwolle

Spetterende optredens Opgezwolle en Typhoon tijdens Dutch Homeless Cup in Zwolle

Datum uitgave persbericht: 05/14/2008

In Zeist op 14 mei 2008, biedt voetbalcompetitie dak en thuislozen regelmaat en fitheid; De Herberg Zwolle, één van de 14 deelnemende teams aan de Dutch Homeless Cup (DHC), krijgt zaterdag 17 mei 2008 tijdens de derde ronde van de landelijke dak- en thuislozencompetitie steun uit onverwachte hoek. De voetballers worden tijdens de middagbreak verrast door optredens van hiphop acts Opgezwolle en Typhoon. De aftrap op het Grote Kerkplein in Zwolle wordt verricht door onder andere Gerard van den Belt, algemeen directeur en oud-speler van FC Zwolle en voormalig topscheidsrechter Frans Derks.

De aanwezigheid van Opgezwolle en Typhoon zal ongetwijfeld een steun in de rug zijn voor het team dat Zwolle vertegenwoordigt. Wist De Herberg Zwolle eerder nog glansrijk de regionale voorrondes te winnen, na twee speelronden en zes gespeelde wedstrijden staan de spelers uit Zwolle op drie punten met een doelsaldo van min 40. Op de ranglijst laten ze alleen Utreg B en Goodfellas Eindhoven achter zich.

De teams - met in totaal meer dan 200 deelnemers - spelen dit jaar nog vier competitierondes in de centra van grote steden: na Zwolle wordt er gespeeld in Utrecht (5 juli 2008), Rotterdam (2 augustus 2008) en Amsterdam (6 september 2008), waar de finale op de Dam wordt gespeeld. Tijdens de voorgaande rondes van de DHC bleek al dat de 14 deelnemende teams de competitie bijzonder serieus nemen. Het winnende team mag dan ook deelnemen aan het WK dat in 2008 in Melbourne wordt gespeeld. Hoe serieus de Zwolse formatie de competitie neemt blijkt wel uit het feit dat het team een clinic heeft gekregen van het `echte' Zwolse team. Daarnaast traint het team regelmatig op het complex van FC Zwolle.

Doel is vinden eigen huis en vaste baan

Ondanks het fanatisme waarmee gespeeld wordt, geldt voor alle deelnemers aan de competitie dat deelnemen belangrijker is dan winnen. Deelname aan de competitie en de intensieve begeleiding moeten de dak- en thuislozen het perspectief geven dat ze werkelijk uit een vaak uitzichtloze situatie kunnen komen. Alle deelnemers worden namelijk tijdens en na de competitie intensief begeleid. Daar staat tegenover dat iedere voetballer verplicht is zich volledig in te zetten. Hij moet twee keer per week trainen, meespelen in elke competitieronde en participeren in een re-integratietraject. Het uiteindelijke doel van dit traject is het vinden van een eigen huis en een vaste baan. `We weten uit eerdere competities dat voetbal een uitgelezen middel is voor sociale integratie van dak- en thuislozen', zegt Edu Jansing, directeur van de stichting. `Veel dak- en thuislozen zijn niet meer gewend in een team te functioneren, voldoening te krijgen door het maken van een doelpunt, positieve aandacht te krijgen en gestimuleerd te worden door een sportief en maatschappelijk doel. Deze competitie verhoogt hun kansen terug te keren in de samenleving.'

Maatschappelijke resultaten overweldigend

Het is voor het eerst dat de competitie op deze schaal in Nederland wordt georganiseerd.
De DHC komt voort uit The Homeless World Cup, een internationaal evenement voor daklozen dat sinds 2003 jaarlijks wordt gehouden. Vorig jaar bood Kopenhagen een week onderdak aan teams uit liefst 48 landen uit de hele wereld, een jaar eerder was dat Kaapstad. Van alle deelnemers aan het WK in Zuid-Afrika gaf 73 procent aan een `significante levensverandering' te hebben ondergaan. Bijna de helft van de voetballers die meededen in Kaapstad wist sindsdien zijn woonsituatie te verbeteren en ruim eenderde vond een reguliere baan.

De Dutch Homeless Cup Zwolle wordt ondersteund door het Leger des Heils, de KNVB, Nike, NederlandVacature, De Straatkranten, het Ministerie van VWS, het Oranje Fonds, Woningcorporatie Beter Wonen Vechtdal en de gemeente Zwolle. Daarnaast steunen verschillende (oud)-profvoetballers en trainers de dak- en thuislozen competitie, onder andere Jean-Paul de Jong, John de Wolf en Jaap Stam. Meer informatie en de actuele stand is te vinden op
www.dutchhomelesscup.nl.

Bron: afdeling communicatie
Datum van 14-05-2008 tot 13-06-2008