Nederlandse Islamitische Omroep
Programma aankondiging

http://www.nioweb.nl

Televisie
NioScoop zondag 18 mei 2008, 15.00 uur - 15.30 uur, Nederland 2
Herhaling: op zaterdag 24 mei 2008, 10.55 - 11.25 uur, Nederland 2

Multifestijn

Het thema van het landelijke evenement Multifestijn in Rotterdam was dit jaar `Bridging Cultures`. Het evenement bood plek aan kunst, cultuur, muziek en een culinair proefje van diverse culturen. De organisatoren wilden de positieve aspecten van multiculturele samenleving laten zien. Volgens de organisatie waren dit jaar meer dan 60.000 mensen bij het evenement aanwezig. Minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap benadrukte tijdens zijn openingstoespraak de saamhorigheid in de samenleving. Zondag in NioScoop een verslag van het evenement.

Diversiteitbeleid in de gezondheidszorg

Steeds meer ziekenhuizen in Nederland voeren aanpassingen in hun beleid door om beter aan te sluiten bij de vraag van de patiënt. Artsen en verpleegkundigen moeten rekening houden met de culturele en religieuze achtergrond van de patiënt, zowel in benadering als in de aangeboden zorg. Het Sint Lucas Andreas ziekenhuis in Amsterdam-west investeert al jaren in een divers beleid, met als doel een betere toegankelijkheid en kwaliteit van zorg voor verschillende groepen patiënten. NioScoop bezocht het ziekenhuis en zag hoe het beleid in de praktijk wordt vertaald.

Radio
De Horizon zaterdag 17 mei 2008, tussen 19.30 en 20.10 uur op Radio 5

Ramp

Vierde Israel vorige week nog haar 60-jarige bestaan, voor de Palestijnse bevolking staat precies diezelfde gebeurtenis in het geheugen gegrift als één van de ergste rampen uit hun geschiedenis. De Nakba, 'catastrofe' tekent de verdrijving van huis en haard van ruim 800.00 Palestijnen. De half Palestijnse, half Nederlandse Arjan El Fassed bracht enige tijd door in het land van zijn vader en bracht onlangs zijn boek 'Niet iedereen kan stenen gooien' uit. De Horizon sprak uitgebreid met El Fassed over zijn persoonlijke en politieke verhaal.

Geheimzinnige letters

De Koran kan een mysterie zijn - er kan eeuuwen gediscussieerd worden over de interpretatie van één enkel woord. Meestal echter is een verklaring of vertaling uiteindelijk wel mogelijk. Eén uitzondering vormen de zogenaamde 'geheimzinnige letters' van de Koran. Enkele hoofdstukken beginnen met lettercombinaties die op het eerste gezicht niets lijken te betekenen. Al bestaan ook hier natuurlijk wel theorieën over, geleerden komen er maar niet definitief uit.
Aan islamkenner Mohammed Cheppih vroegen we tóch om een verklaring.

Herhalingen
Herhaling van NioScoop op zaterdag 17 mei, 10.55 - 11.25 uur, Nederland 2

De vlag van Qaqun

Het uitroepen van de Israëlische staat in 1948 betekende onafhankelijkheid voor het ene volk, een catastrofe voor het andere. Ruim 800.000 Palestijnen werden vluchteling, ruim 500 Palestijnse dorpen werden verwoest. Eitan Bronstein werkt bij Zochrot, een Israëlische organisatie die zich inzet voor meer bekendheid over de Nakba. Samen met Bronstein bezocht Nioscoop de ruïnes van het dorp Qaqun. Net als vele andere ruïnes tegenwoordig een park waar toeristen van de natuur komen genieten. Bij aankomst bleek er bovenop de ruïnes een Israëlische vlag te pronken. Bronstein reageerde furieus: 'Deze vlag symboliseert onze bezetting en de verdrijving van de bewoners.' Op de top van de ruïnes besloot Bronstein dat deze Israëlische vlag daar niet thuis hoorde. Zaterdag in Nioscoop het bezoek aan Qaqun en het verhaal van de Nakba.

Tevens is de NIO te zien op het themakanaal Geloven van de NCRV

Wilt u reageren naar aanleiding van deze aankondiging stuur dan een email naar redactie@islamitischeomroep.nl