Gemeente Vlaardingen


Zondag 18 mei : Vlaardingse natuurtocht Vlietzicht / Holypark

24 april 2008

Zondagmorgen 18 mei om 9.00 uur start de Vlaardingse Natuurtocht van café Vlietzicht aan de Trekkade langs de Vlaardingse Vaart naar het Holypark.

Kievitsbloem

In Vlaardingen-Holy ligt op en rond een voormalige puinstortheuvel een prachtig natuurpark met diverse Nederlandse miniatuurlandschappen. Een vlietlandje met zeldzame bloemen als orchideeën, een duinlandschap, een mergellandje, een vlinderweide en nog veel meer. Verantwoordelijk binnen de gemeente Vlaardingen voor al dit moois is Ben van As. Hij is dan ook de gids op deze Vlaardingse Natuurtocht. De tocht gaat langs de Vlaardingse Vaart richting het Kruidenpad en dan naar het Holypark. Langs het Kruidenpad loopt een ecologische verbindingszone van de Vaart naar het park en dezelfde zone slingert zich via de Hoevenronde naar het Midden-Delflandgebied. Voor de aanleg van de wijk Holy-Noord bestond dit gebied uit weiland. Dit werd twee tot vier meter opgespoten met zand en klei. Met het storten van 50.000 m3 puin ontstond een heuvel. Door het toepassen in de afdeklaag van verschillende grondsoorten en een onderbeplanting van voornamelijk kruidachtige gewassen, heemplanten, is een uniek gebied ontstaan. Vlinderwei met Gulden sleutelbloem

Het enorme aantal verschillende soorten planten trekt ook veel soorten insecten en vogels, waaronder zeer zeldzame.

Er is niemand die daar meer van weet dan Ben van As. De ongeveer 6 km lange tocht eindigt rond 12.00 uur weer bij café Vlietzicht waar voor de deelnemers een kop soep klaar staat.

Deelname kost 3 euro per persoon, maximaal 20 deelnemers.

Denk eventueel aan regenkleding ! Er mogen geen honden mee.

Aanmelden en informatie bij Gemeente Vlaardingen, Natuur- en Milieu-Educatie: 2484515 of nme@vlaardingen.nl