Vliegende aftrap Anjeractie in Gilze-Rijen

09/05/2008 16:39

Stichting Prins Bernhard Cultuurfonds

Amsterdam, 9 mei 2008. Van 18 tot en met 25 mei vindt voor de 63e keer de Anjeractie plaats, de jaarlijkse collecte van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Het startsein voor de collecte wordt dit jaar gegeven bij de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht (SKHV) op de vliegbasis Gilze-Rijen.

In 1940 werd in Londen het Prins Bernhard Fonds opgericht om Spitfires, bommenwerpers en ander oorlogsmaterieel aan te schaffen. Intussen zijn sinds het einde van de oorlog 68 jaar verstreken, heeft het fonds een andere doelstelling gekregen en is de naam veranderd in Prins Bernhard Cultuurfonds. De SKHV is in het bezit van de enige Spitfire op het vasteland. De motor van dit vliegtuig uit 1943 was aan vervanging toe. Het Prins Bernhard Cultuurfonds droeg bij aan de financiering van een nieuwe motor. De start van de Anjeractie vindt plaats met het invliegen van de VIP's in vier Harvards. De Spitfire speelt een geheime rol. De VIP's zijn: mevrouw J.R.H. Maij-Weggen Commissaris van de Koningin Noord-Brabant en voorzitter Prins Noord-Brabant, mevrouw dr. A. Esmeijer directeur Prins Bernhard Cultuurfonds, de heer J.M. Schröder piloot en oprichter Martinair en lid raad van advies SKHV, de heer C. de Veer voorzitter SKHV en voormalig Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht

Anjeractie
Tijdens de Anjeractie gaan ongeveer 44.000 collectanten van culturele verenigingen op pad om een bijdrage te vragen voor de cultuur en het natuurbehoud in Nederland. Mede dankzij deze giften kan het Prins Bernhard Cultuurfonds jaarlijks bijna vierduizend projecten ondersteunen. Giften van particulieren dragen bij aan de inkomsten van het fonds en zijn nodig om deze projecten financieel te kunnen blijven steunen. Een derde van de opbrengst komt rechtstreeks ten goede aan de collecterende vereniging. De overige twee derde - aangevuld met een bijdrage uit het budget van het landelijk fonds - is bestemd voor culturele projecten binnen de regio waar de opbrengst is opgehaald. Sympathisanten die de collectebus missen, kunnen hun bijdrage overmaken op Postbankrekening 5050 t.n.v. Prins Bernhard Cultuurfonds, o.v.v. Anjeractie. Diverse televisie- en radiospots ondersteunen tijdens de collecteweek de Anjeractie.

In 2007 heeft het Prins Bernhard Cultuurfonds mede dankzij de opbrengst van de Anjeractie, ruim 3500 initiatieven kunnen ondersteunen.





http://www.anjeractie.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,