Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen


09-05-2008: Superzondag tijdens Meimaand Fietsmaand

Fietsen langs kastelen of de rust en drukte van Rotterdam

SUPERZONDAG TIJDENS MEIMAAND FIETSMAAND

Het derde weekend van de Meimaand Fietsmaand staat in het teken van Superzondag. Op 18 mei zijn er namelijk zo'n vijftig speciale routes uitgezet, die allemaal als vertrekpunt een Jumbo supermarkt hebben. Dat is echter de enige overeenkomst, want verder zijn de fietsroutes totaal verschillend. Soms gaat het langs kastelen, langs boulevards, door de natuur of `gewoon' langs de rust en drukte van een grote stad. In totaal tellen de superroutes zo'n 2065 kilometers.

De fietsroutes - van twintig tot vijftig kilometer - zijn met hulp van Jumboklanten uit de bewuste regio samengesteld. Deelname kost 2,50 euro. Hiervoor krijgen de deelnemers een brochure met de fietsroute en bezienswaardigheden. Wie de route uitfietst, krijgt na afloop een presentje. Fietsers die zich vóór 13 mei hebben aangemeld, krijgen ook een pakket met lekkere dingen en Jumbo-gadgets voor onderweg. Voor last minute-deelnemers is een aantal pakketten beschikbaar, maar dan geldt wel op=op.

Enkele routevoorbeelden. Zo gaat de Duin-Stadsroute in Den Haag en Scheveningen langs de boulevard, door de duinen, de architectuur in Wassenaar, de Eikenhorst en het Haagse Bos. In Rotterdam is er de Vijf Werelddelenroute. Rust en drukte van een wereldhavenstad in één route, die ook over de Erasmusbrug gaat. De Horselroute is voor de kastelenliefhebber, die niet opziet tegen enig trapwerk in het heuvelachtige Limburgse landschap. En anders is er de Airportroute langs de spotplaats Ulestraten. Met uitzicht op de laag overvliegende vliegtuigen van en naar Maastricht Aachen Airport.

Ook de Amstelroute - door het Amsterdamse bos en langs de Amstel - komt bij een spotplaats van Schiphol. Verder gaat deze route langs de Ringvaart, de televisiestudio's en de bloemenveiling van Aalsmeer. Heel anders is de route Portaal van Vlaanderen met als startpunt de haven van Terneuzen. Daarna volgt een tocht door de kleine dorpjes van Zeeuws-Vlaanderen.
De Gelderse Bronkhorstroute voert via Doetinchem door de Kruisberge bossen en gaat gedeeltelijk langs de Oude IJsselroute. En, logisch gezien de naam, er is een stop bij Bronkhorst, het kleinste stadje van Nederland. Tenslotte de Lis en Lauwersroute, door Friesland en een stukje Groningen. Voor fietsers die het geheime Friesland willen ontdekken, via het Witte Nonnenpad bijvoorbeeld, of langs het dorpje Surhuisterveen.

De routes staan beschreven in een gratis Jumbo-fietsrouteboekje en zijn te downloaden via www.jumbofietsroutes.nl.