GroenLinks Rotterdam

P E R S B E R I C H T

GroenLinks: laat gemeenten zelf vuurwerkbeleid bepalen

Rotterdam, 18 mei 2008

'Laat gemeenten zelf hun vuurwerkbeleid bepalen!' Die oproep doet het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte in een brief aan de ministers Jacqueline Cramer en Guusje ter Horst. Vrijdag besloot het Kabinet om niet in te stemmen met een voorstel van Cramer en Ter Horst om het vuurwerkgebruik tijdens de jaarwisseling aan banden te leggen. Het Kabinet wil eerst een onderzoek laten doen naar het draagvlak voor de maatregel.

Raadslid Bonte startte begin dit jaar een maatschappelijke discussie over een verbod op consumentenvuurwerk. Hij liet in januari een onderzoek uitvoeren door opiniepeiler Maurice de Hond. Daaruit blijkt dat 48 procent van de Nederlanders een verbod op consumentenvuurwerk steunt en dat 45 procent daartegen is. De uitkomsten verschillen fors per regio. Zo is in Rotterdam en Amsterdam een ruime meerderheid van 55 procent voor een verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk en in Groningen en Den Haag een minderheid van 40 procent daarvoor.

Het Rotterdamse GroenLinks-raadslid wil dat gemeenten zelf de mogelijkheid krijgen om regels te maken over het tijstip waarop en de plaats waar vuurwerk mag worden afgestoken. 'Ik kan me voorstellen dat het afsteken van consumentenvuurwerk in een gemeente als Tietsjerkstradeel een veel minder groot probleem is dan in Rotterdam. Je moet de regels daarom niet nationaal vaststellen, maar per gemeente. Vuurwerkbeleid vraagt om maatwerk.' Nu worden de regels over het afsteken van vuurwerk nog op landelijk niveau bepaald in het Vuurwerkbesluit.

Bonte heeft in Rotterdam een initiatiefvoorstel ingediend om het afsteken van consumentenvuurwerk te verbieden en in plaats daarvan met Oud en Nieuw een grote centrale vuurwerkshow te organiseren. Een ruime meerderheid van de Rotterdammers staat achter dat voorstel. Als het Kabinet binnen vijf maanden besluit om gemeenten de mogelijkheid te geven om een eigen vuurwerkbeleid te maken, dan kan Rotterdam al met ingang van de komende jaarwisseling een verbod op consumentenvuurwerk invoeren.


---


GroenLinks Rotterdam