Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Benoit Martiny Band wint AJTA 2008 op Jazzfestival Amersfoort

De derde Amersfoort Jazz Talent Award ging zondagmmiddag 18 mei naar de Benoît Martiny Band. ,,Deze groep speelde een luidruchtige, elementaire maar doeltreffende combinatie van jazz en hardrock'', liet de jury weten. ,,Het resultaat klonk als 'Black Sabbath meets Art Blakey & The Jazz Messengers'.''

Zowel technisch ­ de stukken werden perfect uitgevoerd ­ als qua overtuiging ­ 'iedere solo klonk als een noodkreet' ­ wist deze band de jury te overtuigen. ,,Het resultaat was een bijna intimiderende bak herrie, maar wel een bak herrie met structuur en overtuiging'', zei de meestemmend voorzitter van de jury, Algemeen Dagblad Amersfoortse Courant-verslaggever Jeroen de Valk. In de vierkoppige jury hadden behalve De Valk twee leden van de organiserende partijen en saxofonist Ad Colen zitting.

De Valk zei zondagmiddag tegen het publiek op de bomvolle Groenmarkt: ,,De boodschap van de jury is aan alle toekomstige kandidaten: ,,Laat iedere noot uit je tenen komen! Wees een olifant in de porseleinkast!''

De tweede en derde prijs gingen naar respectievelijk de zangeressen Julia Oschewsky en Renske Taminiau en hun begeleiders. Beiden brachten goed verzorgde songs, op de rand van 'singer-songwriter' en jazz. En beiden beschikten over 'prachtige stemmen en uitgekiende arrangementen die door hun combo's met grote toewijding ten gehore werden gebracht'. Deze formaties komen terug naar Amersfoort om te concerteren voor het JazzPodium Amersfoort.

Het jazz- en improvisatiegehalte van Oschwesky's ensemble was net wat hoger; redenen waarom haar groep iets hoger eindigde. Volgens De Valk was het verschil in waardering tussen de finalisten minimaal. ,,Het aanbod was heel divers. Van het voorjaar begon het concours met een selectie uit meer dan dertig geluidsdragers. We luisterden vanmiddag naar drie uitblinkers. Eigenlijk is iedere finalist kampioen in zijn of haar eigen genre.''

De landelijke Amersfoort Jazz Talent Award werd dit jaar voor de derde maal uitgereikt. De winnende formatie ontvangt een geldbedrag van 2500,- euro en speelt volgend jaar op het jaarlijkse Jazzfestival Amersfoort. Tijdens het juryberaad kon het publiek dan ook luisteren naar de winnaar vande AJTA 2007, gitarist Jerôme Hol. De wedstrijd voor jong jazztalent krijgt in 2009 een vervolg. De verwachting is dat er opnieuw veel gedreven talent naar Amersfoort komt om de muzikale krachten te meten.

Deelnemers aan de wedstrijd mogen niet ouder zijn dan 28 jaar en moeten in Nederland wonen. Vanaf het najaar is vernieuwde, uitgebreide informatie over de AJTA 2009 op de website te vinden.

De Amersfoort Jazz Talent Award is een initiatief van JazzPodium Amersfoort, Amersfoort Jazz Festival en Rabobank. De AJTA 2008 wordt gesponsord door Rabobank Amersfoort en omstreken, Gemeente Amersfoort en DBRM (drukwerk).

Meer informatie is te vinden op http://www.amersfoortjazztalentaward.nl/(2)


---

noot voor de redactie -