Ingezonden persbericht


Persbericht

L'Usine op Zondag in Hetveem Theater

Op 18 mei aanstaande is het weer zover: op die dag begint om 16.00 uur L'Usine op Zondag, de sociaal-culturele salon in Hetveem Theater. Ook deze keer ontvangen gastheren Ton Heijligers en Roy Peters gasten uit de wereld van de kunst, uit de wetenschap en uit andere hoeken van de samenleving. Het programma is gevarieerd, de sfeer is intiem en informeel en de gesprekken beloven ook dit keer weer interessant te worden.


* Neuropsycholoog Roel Willems komt uitleg geven over zijn onderzoek naar gebaren als communicatiemiddel. Hoe verwerken onze hersenen de informatie die uit gebaren kan worden afgeleid en wat zijn de overeenkomsten en de verschillen met de manier waarop de taal van de woorden zijn werk doet?
* Irene Lam heeft een zeldzame aandoening, die haar dwingt om de blootstelling aan daglicht tot het uiterste te vermijden. Zij vertelt hoe het is om met deze bijzondere gevoeligheid om te gaan en hoe ze er toch in slaagt om een vrij en volwaardig leven te leiden.
* In zijn veelgeprezen theatervoorstelling 'Vielfalt' liet Jakop Ahlbom zien dat hij niet alleen virtuoos kan acteren, maar dat hij ook een knappe goochelaar is. Bij L'Usine op Zondag komt hij enkele staaltjes van zijn goochelkunst laten zien.
* De nog jonge, zeer getalenteerde cellist Samira van de Walle komt een aantal werken ten gehore brengen van haar favoriete componist Johannes Brahms.
* In veel beeldende kunst van de laatste jaren is het performance-element nadrukkelijk aanwezig. Ann Demeester, directeur van het centrum voor actuele kunst De Appel, legt uit waar deze 'theatralisering' in de kunst vandaan komt en wat er op dit moment allemaal gebeurt op dit raakvlak van het theatrale en het beeldende.
* Regisseur Lucas de Man en mimespeler Bas van Rijnsoever studeren dit jaar beiden af aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Het is hun ambitie om nieuw theater te gaan maken en daarmee ook nieuwe publieksgroepen te bereiken. Zij treden de wereld tegemoet met een manifest voor dit nieuwe theater en dat komen ze bij L'Usine op Zondag presenteren en toelichten.

En als alle gesprekken zijn afgelopen en alle muziek geklonken heeft, dan kan er in het café van Hetveem Theater nog worden nagepraat. Hier wordt, zoals gebruikelijk, de soep geserveerd die L'Usine-kok Janice Slot speciaal voor deze middag bereidt.

L'Usine op Zondag
Redactie en presentatie: Ton Heijligers en Roy Peters m.m.v. Rob de Graaf Techniek: hetveem theater / Soep: Janice Slot
Hetveem Theater, Van Diemenstraat 410, 1013 CR Amsterdam Telefoon kantoor: 020 6260112 Reserveringen: 020 6269291 Zondag 18 mei 2008, 16.00-18.00 uur, Toegang gratis Nadere informatie op www.hetveemtheater.nl, doorklikken naar L'Usine.

L'Usine is een productie van hetveem theater en wordt structureel gesubsidieerd door de Gemeente Amsterdam