Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Amsterdam, 28 april 2008

Viering 20 jaar Gulliver:
György Konrád te gast in Amsterdam

Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van de pan-Europese werkgroep Gulliver en het lustrumjaar van Felix Meritis zal de Hongaarse schrijver György Konrád op zondag 18 mei in Hilton Hotel Amsterdam voordragen uit zijn novelle Amsterdam. Dit programma vindt tevens plaats in het kader van Amsterdam Wereldboekenstad.

Het programma viert de invloed die de Gulliver bijeenkomsten en in het bijzonder de stad Amsterdam hebben gehad op de toenmalige en latere deelnemers. Speciale gast is de Hongaarse schrijver György Konrád. Hij zal lezen uit zijn novelle Amsterdam, die hij in 1999 in opdracht van Felix Meritis heeft geschreven. Aansluitend zal Nelleke Noordervliet lezen uit Amsterdam, Amsterdam van Dubravka Ugresic (eveneens geschreven in opdracht van Felix Meritis). Michaël Zeeman, Dragan Klaic, Steve Austen, Karolina Nowacki en Linda Bouws zullen terugblikken op merkwaardige Gulliver bijeenkomsten in bizarre omstandigheden. Tevens wordt gesproken over de toekomstverwachtigingen omtrent het huidige Europa. Het programma wordt voorafgegaan door e! en compilatie van historische videofragmenten waarin onder meer Günter Grass en Václav Havel het woord tot ons richten.

20 Jaar Gulliver
Van 11 tot 14 december 1987 waren vooraanstaande schrijvers en intellectuelen uit maar liefst 20 landen uit toenmalig Oost- en West-Europa op uitnodiging van Günter Grass een week te gast in het Hilton Hotel Amsterdam tijdens het European Artists' Forum. Tot de deelnemers behoorden onder anderen Andrei Bitov (Rusland), Augustin Buzura (Roemenië), Cevat Çapan (Turkije), Per Olov Enquist (Zweden), Hans Magnus Enzensberger (Duitsland), Danilo Kis (voormalig Joegoslavië), Tadeusz Konwicki (Polen) en Andrei Voznesensky (Rusland). Zij spraken over de rol die kunstenaars en intellectuelen zouden kunnen spelen bij het voeren van een dialoog tussen de burgers van de toenmalige communistische staten en West-Europa. György Konrád w! as ook uitgenodigd, maar was niet aanwezig omdat hij geen uitreisvisum kreeg voor deze bijeenkomst. Daarom werd Konrád op een ander tijdstip uitgenodigd een lezing te geven over het Midden-Europese zelfbeeld in het Hilton Hotel Amsterdam. Na afloop van deze bijeenkomst was de oprichting van de werkgroep Gulliver een feit. In de daaropvolgende jaren werden nog vele kleine en grotere bijeenkomsten georganiseerd in het toenmalige Leningrad (1990), Boekarest (1991), Istanbul (1993) en Amsterdam (1989 & 1992). Vanaf 1988 is Gulliver ondergebracht bij Felix Meritis.

20 Jaar Gulliver: Konrád in Amsterdam
Zondag 18 mei 2008, aanvang 16.00 uur, Hilton Hotel Amsterdam Toegang: gratis (reserveren verplicht)
Reserveren: (020) 623 13 11, receptie@felix.meritis.nl Informatie: www.felix.meritis.nl / www.amsterdamwereldboekenstad.nl

Deze middag wordt mogelijk gemaakt door Hilton Hotel Amsterdam, Amsterdam Wereldboekenstad, Athenaeum Boekhandel en Felix Meritis.

Einde persbericht