Ingezonden persbericht


Persbericht

Hortus botanicus Leiden

World Plant Conservation Day
zondag 18 mei 2008


. Lezingenprogramma: Zuidoost Aziatische orchideeën, de nieuwe woestijnflora van de Aralzee en Cycaspalmen in nood

Planten staan stevig in het spotlight op zondag 18 mei as. in de Leidse Hortus botanicus. Wereldwijd wordt er op deze dag in botanische tuinen aandacht besteed aan plantengroepen die extra onder druk staan door allerlei invloeden van buitenaf.

In de Hortus worden tijdens een gevarieerd lezingenprogramma (aanvang 11.00 uur) drie heel verschillende types planten, en de bedreigingen die hen parten spelen, nader belicht. Zo dreigen orchideeën uit Zuidoost Azië te verdwijnen door kap van het oorspronkelijk bos voor de aanplant van palmolieplantages. Eeuwenoude cycaspalmen staan op de hoogste lijst van beschermde soorten omdat ze massaal zijn gerooid uit angst dat hun giftige zaden met veevoer vermengd zouden raken. Waar de golven van de Aralzee de oevers raakten is een zout woestijngebied ontstaan, de Aralkum, met een oppervlakte van 55.000 km². Door ongebreidelde katoenteelt en vernietiging van het oude irrigatiesysteem is het water van de Aralzee verbruikt en verdwenen. In de plaats daarvan ontstaat er nu een droogtegebied waar op haast invasieve wijze planten en dieren verschijnen die kunnen overleven in een omgeving met een hoog zoutgehalte. Stelt u zich zoiets voor als de duinen van Oostvoorne in Centraal-Azië.

De voertaal van de lezingen in de ochtend is Engels, in de middag zullen de verhalen in het Nederlands gehouden worden. De sprekers zijn wetenschappers van het Nationaal Herbarium Nederland, Naturalis en de Universiteit Bielefeld die op een bevlogen manier vertellen over het onderwerp van hun onderzoek. Van harte nodigen we u uit deel te nemen aan deze dag.

Paul Keßler, de prefect van de Hortus, leidt u door het programma dat wordt gestart door Prof. Breckle uit Bielefeld. Hij bestudeerde vele jaren de ontwikkelingen rondom het verdwijnen van de Aralzee in Centraal-Azie en het verschijnen van een nieuw ecosysteem. Jaap Vermeulen, orchideeënspecialist van de Leidse vestiging van het Nationaal Herbarium Nederland, is woordvoerder voor de in stilte verdwijnende diversiteit aan orchideeënsoorten in Zuidoost Azië. Na de lunch bespreekt Isabel van Waveren, onderzoeker Palaeobotanie bij de afdeling Geologie van Naturalis, het natuurlijke verschijnen en verdwijnen van een oeroude plantengroep, de Cycaspalmen. Als laatste zal Art Vogel, kaschef van de Leidse Hortus, de rol van de Hortus in het behoud van juist deze planten laten zien en vertellen van zijn zoektocht over meerdere continenten naar alle vertegenwoordigers van de Cycadales. Met de laatste twee lezingen zal ook de tentoonstelling in de Wintertuin, waar alle in de Hortus aanwezige soorten van de Cycaspalmen worden getoond, van start gaan.

U kunt zich voor deelname aan het lezingenprogramma aanmelden via veen@hortus.leidenuniv.nl. Graag met vermelding van uw adres en telefoonnummer, en het aantal personen waarvoor u reserveert. Voor tussen de middag bieden wij een lunchtas aan (E 7,50) in een standaard of vegetarische versie. Bij uw reservering graag aangeven of u hiervan gebruikt wilt maken.

Het lezingenprogramma wordt u aangeboden, de entree tot de Hortus geldt als normaal.

Informatie over dit programma is te vinden op www.hortusleiden.nl onder World Plant Conservation Day 2008.

Programma

De Hortus botanicus is geopend vanaf 10 uur. Vanaf 10.30 uur is er koffie in de Oranjerie waar de lezingen gehouden worden.


11.00 uur

. Welkom door Dr. Paul Keßler, prefect van de Hortus botanicus Leiden


11.15 - 12.00 uur

. Prof. Dr. S.-W. Breckle, Bielefeld: The Lost Aral Sea - a new dynamic desert area (Engels)


12.00 - 12.45 uur

. Dr. J. Vermeulen, NHN-Leiden: South East Asian Orchids, on the rim of extinction? (Engels)


12.45 - 13.30 uur lunchpauze


13.30 - 14.15 uur

. Dr. Isabel van Waveren, Naturalis, Leiden: Cycaspalmen - metgezellen van de Dinosauriërs (Nederlands)


14.15 - 15.00 uur

. Art Vogel, Hortus botanicus Leiden: Cycaspalmen - levende fossielen van het plantenrijk (Nederlands)

Na de lezingen: vrije wandeling en bezoek tentoonstelling Cycaspalmen - levende fossielen van het plantenrijk in de Wintertuin van de Hortus botanicus Leiden. Kas en tuinen zijn tot 18.00 uur geopend.

World Plant Conservation Day -

Waar

Hortus botanicus Leiden - Rapenburg 73, 2311 GJ Leiden

Wanneer

zondag 18 mei 2008 / 11 - 15.30 uur

Kosten

Entree tot de Hortus en evt. lunchpakket (E 7,50)

Entree


5 euro

Entree 65+


3 euro

Kinderen 4-12 jaar, CJP


2,50 euro

Museumkaart

Gratis

Reserveren
Stuur een e-mail naar veen@hortus.leidenuniv.nl met vermelding van uw adres en telefoonnummer en het aantal personen dat gaat komen. Graag aangeven of u gebruik wilt maken van het lunchpakket (standaard of vegetarisch).

Informatie


071 - 527 5144 / 527 7249 / www.hortusleiden.nl

Toegankelijkheid

Een deel van de Hortus, o.a. de Victoriakas, is niet goed bereikbaar voor mindervaliden die gebruik maken van een rolstoel of rollator.

Aan de redactie:

Voor informatie over World Plant Conservation Day en het opvragen van bestanden op hogere resolutie van het gebruikte beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Stans van der Veen veen@hortus.leidenuniv.nl / 071-5275144.


7 mei 2008, Leiden

(U maakt momenteel deel uit van de verzendlijst voor Persberichten uit de Hortus botanicus Leiden. Mocht u hier geen prijs meer op stellen stuur dan een antwoordmail en vermeld in de onderwerpbalk het woord afzeggen. Uw e-mailadres wordt dan van de lijst verwijderd.)

Stans van der Veen

Publiek en Informatie

. 071 - 5275144 / veen@hortus.leidenuniv.nl


---- --