Zelfs om een biertje te tappen heb je een certificaat Sociale Hygiëne nodig

Kinderen krijgen is een gunst.
Opvoeden een hele kunst.

Iedereen kan/mag een auto of motor kopen, maar om het te besturen moet je eerst een rijbewijs hebben. Bijna iedere vrouw kan zwanger worden en een kind ter wereld brengen . En daar heb je tot op heden nog geen enkel bewijs voor nodig. Dus waarom niet een diploma, certificaat voor opvoeding, bij eerstgeborenen en dan vanaf de zesde maand zwangerschap?

Zelfs om een biertje te tappen heb je een certificaat Sociale Hygiëne nodig Men gaat er tot op heden dan wel vanuit dat iedereen een kind kan opvoeden, maar uit cijfers verwaarlozing , mishandeling blijkt het tegendeel. Het blijkt juist dat ouders, veelal door onwetendheid niet weten wat te doen, met bv een kind dat ziek word, een kind met huilbuien etc. Ja en geloof het of niet, weet u hoeveel ouders niet eens weten hoe en of hoe vaak een luier te verschonen(ondanks dat het nu veel makkelijker gaat als vroeger het vouwen van linnen luiers), of bij koorts de temperatuur op te nemen. En dan hebben wij het nog niet eens over de opvoeding zelf gehad. Want veel ouders zitten al met de handen in het haar als hun kind wat druk is, en geven de kinderen dan maar gelijk de stempel ADHD. Of als het kind bv eens een dag niet goed eet.
De cijfers mishandeling, verwaarlozing liegen er niet om, en de vele opvoedprogramma's, boeken, instanties met lange wachtlijsten etc, zijn toch een duidelijk bewijs dat het met de opvoeding niet goed gaat.

Wat zou er bv in de opvoedcursus geleerd kunnen worden: Eerst de vijf belangrijkste punten op een rijtje:1- Rust bewaren, 2-Consistenter zijn in het opvoeden, 3-positieve aandacht geven en 4-niet schelden 5-en al helemaal slaan , ook niet een tik..

Maar in de praktijk blijken veelal de meeste huidige ouders deze vijf bovenstaande genoemde punten niet goed, consequent toe te kunnen passen. Vaak door onwetendheid, onkunde, onmacht of doordat zij zelf dingen in het verleden hebben meegemaakt die nu weer naar boven komen, zoals mishandeling, verwaarlozing, misbruik in hun jeugd bv.

Wat kan men meer leren bij een opvoedcursus: bv echt de tijd nemen voor het kind en voldoende aandacht geven, praten/brabbelen, genegenheid tonen, voorbeeldgedrag vertonen,vragen stellen, verhaaltjes/sprookjes vertellen, dingen goed voordoen, goed gedrag belonen en bevorderen door complimentjes te geven en te prijzen, positieve aandacht geven zoals boeiende activiteiten verrichten met het kind. en duidelijke basisregels hanteren ja is ja en nee blijft nee bv, kind direct aanspreken op ongepast gedrag en of gedrag gepast negeren, heldere instructies geven en logische consequenties verbinden aan het gedrag bv laten stilzitten aan tafel, en bij boosheid een time-out geven. Dit alles wel aangepast, rekening houdend met de leeftijd van het kind.

Ieder kind is anders word er al decennia beweert, maar is dat wel zo. De Kinderombudsman vind van niet, ieder kind ziet er buiten twee of meerlingen van de buitenkant dan wel anders uit, maar ze worden niet stout, vals, misdadig geboren. Kinderen ontwikkelen zich naar gelang de opvoeding. Kinderen leren immers wat zij leven, en leven wat zij leerde.

Er zijn veel ouders/aankomende ouders die zullen zeggen hoezo moet ik een opvoedcursus gaan doen. Ik weet echt wel hoe ik mijn kind moet opvoeden, en zijn bang om dan als geen goede opvoeder/ouder bestempelt te worden. Maar u zou juist een goede opvoeder/ouder zijn als u het wel zou doen. Onderzoek naar het effect van opvoedcursussen voor ouders in het buitenland, toont enkel positieve resultaten aan.

Zie bv: cijfers(wetenschappelijk onderzoek) liegen er niet om (Het geweld tegen kinderen dus ook psychisch) is in Noorwegen met opvoedcursus gedaald van vijftig naar acht procent. Dat moet ons alle toch al tevreden stellen.
Wat goed is voor de kinderen, is goed voor ons allemaal, ook als u zelf geen kinderen heeft of wil.

Ik en velen met mij gaan er dan ook vanuit dat ouders die echt het beste voor hun kind willen een opvoed cursus niet zullen schuwen, voor veel minder belangrijker zaken heb je een cursus, diploma/certificaten etc nodig, dus waarom dan niet (bv)-een certificaat of diploma voor het opvoeden. Het volgen van een opvoedcursus lijdt echt tot veranderingen in de opvoeding/houding/attitude van ouders en heeft zeer goede positieve effecten op het gedrag van zowel de opvoeders/ouders en belangrijker nog want daar gaat het in deze om op de kinderen.

Opvoeden is een serieuze zaak.
Opvoedprogramma's op tv, die enkel het commerciële doel dienen zijn niet om aan te zien. Ik kan er niet naar kijken, hoe kinderen worden behandeld in deze programma's. Want kinderen worden hier als de schuldigen gestraft/bestraft, maar de fout ligt bij de ouders!

Daarom roept de kinderombudsman al jaren voor een verplichte opvoedcursus. Het is een must dat blijkt ook uit de cijfers..

Ps: Zie hier Poll: http://kinderombudsman.hyves.nl/polls/2535864/Opvoedcursus_bij_eerste_kind_en_dan_bv_vanaf_de_zesde_maand_zwangerschap_verplichten_zou_geen_overbodige_luxe_zijn/

J.Aalders
Kinderombudsman

Naam: J.Aalders

Adres: Rietgansplein 23

Postcode: 6883 DT

Woonplaats: Velp

Provincie: Gelderland

Land: Nederland

T: 0268440431

M: 0610722063

E: j.aalders5@chello.nl

www.kinderombudsman.nl