Ministerie van Financiën

Minister Bos: Minder is meer

nieuwsbericht | 18-05-2008 | Directie Voorlichting

Tijdens de Jaarvergadering heeft minister Wouter Bos zondag 18 mei de EBRD voorgehouden dat de nadruk de komende tijd meer gelegd moet worden op kwaliteit, minder op uitbreiding van de activiteiten.

Hoewel de grenzen van de werkzaamheden van de European Bank for Reconstruction and Development in de ogen van minister Wouter Bos nog niet zijn bereikt, pleit hij ervoor de aandacht meer te concentreren op de kwaliteit van het werk. Ministers van Financiën houden in het algemeen van de reclameleus " Minder is meer", minder uitgaven, minder belastingen, minder ondoelmatigheid.

Bos: "Maar hier gaat het er in het bijzonder om, dat alleen als we meer focus weten aan te brengen in de strategie van de EBRD, als we wat selectiever zijn in wat we wel en wat we niet doen, we in staat zijn de huidige hoge kwaliteit van de werkzaamheden voor de toekomst kunnen waarborgen".
Minister Bos is voorstander van toelating van Turkye tot het werkgebied van de EBRD. In zijn ogen zou dit de laatste uitbreiding van het werkgebied moeten zijn. De inspanningen zouden zich vooral moeten toespitsen op die activiteiten waarin de EBRD duidelijke voordelen heeft te bieden boven ander ontwikkelingsbanken.

De oproep van minister Bos aan de EBRD om zich in de activiteiten duidelijk te concentreren op kwaliteit vloeit voort uit de snelle groei van het kapitaal dat daarmee is gemoeid. In de laatste drie jaar is de omvang toegenomen tot bijna EUR 6 miljard. Dat is meer dan het Vermogenskader, dat in 2006 is vastgesteld. Bos vindt dat de aandacht op de financiele houdbaarheid na 2010 moet worden vergroot om te voorkomen dat er drastische maatregelen nodig zijn in het activiteitenprogramma voor 2011-2015.

Meer informatie


* Volledige tekst toespraak minister Wouter Bos (in het Engels)
* Agenda EBRD Jaarvergadering

Interessante dossiers


* Dossier EBRD


* Laatst aangepast: 18-05-2008