Chris van der Drift pakt superieur tweemaal winst in Formula Master

VALENCIA, 18 mei 2008 - De eerste klap is een daalder waard. Autocoureur Chris van der Drift heeft zijn favorietenrol waargemaakt tijdens de openingsraces van de International Formula Master op het Circuit van Valencia in Spanje. De 22-jarige Rotterdammer deelde een flinke tik uit aan de concurrentie door de pole position, tweemaal de overwinning en tweemaal de snelste raceronde voor zich op te eisen.

Op dinsdag en woensdag kwam Van der Drift in actie tijdens de collectieve tests, ter voorbereiding op het eerste raceweekend van het seizoen 2008. Al in deze testsessies bleek hij al duidelijk de favoriet dankzij zeer snelle rondetijden. Met zeer veel vertrouwen in de auto en zijn team ving hij de eerste trainingsessies op vrijdag aan. Net als tijdens de tests eindigde zijn naam bovenaan in de uitslagentabellen. In de kwalificatie aan het einde van de vrijdagmiddag veroverde de snelle rijder van JD Motorsport pole position voor de eerste race.

Na een bliksemstart pakte Van der Drift de leiding in de wedstrijd en na de eerste doorkomst bedroeg de voorsprong al een seconde. Ronde na ronde zag Chris steeds meer concurrenten in zijn spiegels verdwijnen. Onbedreigd passeerde de runner-up van vorig jaar, met beide handen in de lucht, als eerste de finishlijn. Mede dankzij het neerzetten van de snelste raceronde, bedroeg de voorsprong op de nummer twee maar liefst tien seconden.

Omdat de eerste acht gefinishte rijders worden omgedraaid op de grid voor race twee, was Van der Drift genoodzaakt om vanaf de achtste plek de tweede race te beginnen. Dit bleek echter geen enkel probleem te zijn voor de Nederlander. In plaats van zon begon de tweede race echter met regen. De meeste coureurs, waaronder Chris, begonnen de wedstrijd op slicks achter de safety car. Toen het veld eenmaal werd losgelaten begon Van der Drift aan een heroïsche race. Nog voordat hij de eerste bocht indook, had hij voormalig teamgenoot Kasper Andersen al te grazen genomen. Daarna volgden nog enkele rijders totdat hij in gevecht raakte met Pablo Sanchez Lopez. Ook dit gevecht eindigde in het voordeel van Van der Drift. De jonge Mexicaan verspeelde vervolgens zijn kansen door zijn voorvleugel stuk te rijden op de Nederlander, maar gelukkig kon Chris zonder schade zijn weg vervolgen. Al snel stootte hij dankzij mooie inhaalacties door naar de tweede positie, terwijl de baanconditie steeds beter werd. Om nog te kunnen winnen moest Van der Drift negen seconden in negen ronden goed rijden én de leider in de wedstrijd passeren. Ook dit bleek geen enkel probleem. Harald Schlegelmilch, in dienst van Trident Racing, zag de rijder met de felgele koplampen met meer dan een seconde per ronde steeds groter worden in zijn spiegels. Uiteindelijk raasde Chris voorbij en won zelfs met een voorsprong van vijf en een halve seconde!

Chris van der Drift: "Het weekend kan eigenlijk niet beter met het behalen van de pole position, twee zeges en ook twee snelste raceronden. De tweede race was erg leuk. Het begon wel een beetje dramatisch achter safety car vanwege het slechte weer, maar toen de baan eenmaal werd vrijgegeven gaf ik de volle honderd procent. We waren zo ongelooflijk snel, daarvoor mag ik het team ook onwijs voor bedanken! Met negen ronden te gaan negen seconden goed rijden, inhalen en dan met vijf en een halve seconde winnen is geweldig. Ik kijk nu al uit naar Pau, want ik houd van stratencircuits. Vorig jaar gingen we daar al goed en wisten we te winnen, dus daar gaan we voor!"

Chris van der Drift strijdt mee om de F1 Driven Dutch Racedriver of the Year award, een initiatief van Force India F1 mede-eigenaar Michiel Mol. Onder leiding van Mol zal een ervaren jury het hele jaar de raceactiviteiten van acht getalenteerde Nederlanders volgen, onder hen ook Van der Drift. Autosportliefhebbers kunnen op Chris stemmen via www.f1driven.com of SMS "CHRIS" naar 1008 (¤1,50 per sms). Stemmers maken kans op diverse prijzen, waaronder een reis naar een Grand Prix in Europa.

Uitslag race één International Formula Master, Valencia, 17 mei:
1 Chris van der Drift (NED) J.D. Motorsport, 19 ronden in 28:31.718
2 Kasper Andersen (DEN) Trident Racing, +10.094
3 Michael Ammermüller (GER) Iris Project, +13.797
4 Fabio Leimer (SUI) Jenzer Motorsport, +17.492
5 Arturo Llobell (ESP) Cram Competition, +20.083 Snelste raceronde: Chris van der Drift (NED) J.D. Motorsport in 1:29.295.

Uitslag race twee International Formula Master, Valencia, 18 mei:
1 Chris van der Drift (NED) J.D. Motorsport, 25 ronden in 41:15.151
2 Harald Schlegelmilch (LAT) Trident Racing, +5.555
3 Fabio Leimer (SUI) Jenzer Motorsport, +10.960
4 Sergey Afanasiev (RUS) J.D. Motorsport, +11.559
5 Michael Ammermüller (GER) Iris Project, +13.941 Snelste raceronde: Chris van der Drift (NED) J.D. Motorsport in 1:28.791.