Skatebond Nederland


Persbericht skeeleren


Colombianen winnen World Inline Cup Wolvega


De eerste World Inline Cup in Nederland heeft in Wolvega twee Colombiaanse winnaars opgeleverd, bij de mannen en de vrouwen. Ingmar Berga behaalde een tweede plaats en Elma de Vries een derde.
De 18-jarige Colombiaan Antonio Ruales Ceron won bij de mannen de eindsprint van een kopgroep. Hij rijdt voor het eerste jaar World Cups. Hij werd op de voet gevolgd door Ingmar Berga en de Nieuw-Zeelander Reyon Kay. De andere twee uit de kopgroep, Rob Hadders (Groningen) en de Fransman Pascal Briand, eindigden als vierde en vijfde in de race van 46,3 km.


"Prachtig om tussen die wereldtoppers op het podium te eindigen," vond Ingmar Berga (Hoogeveen). "Toen ik jonger was had ik altijd moeite met de hoge snelheid in World Inline Cups. Ik heb er een stuk of vijf gereden. Nu kan ik de snelheid goed aan. Vanmorgen heb ik nog een keer de laatste 5 km verkend, dus ik kende de aankomst goed." De 23-jarige DSB-rijder was met de latere Colombiaanse winnaar naar de drie vluchters Hadders, Briand en Key toe gesprongen. Op het laatst kwam het peloton nog dichtbij. Berga: "Ik was bang dat we nog teruggepakt zouden worden."


Rob Hadders (Habovo) was in de tweede helft van de koers de aanstichter van de beslissende ontsnapping. Hadders kan iets extra op zware parcoursen onder moeilijke omstandigheden. En daaraan was geen gebrek, met veel wind, stukken met klinkers, smalle dijkjes en ruw asfalt. De vierde plek was Hadders' beste uitslag in een skeelerwedstrijd tot nu toe. Vorig jaar werd hij vijfde in de 100 km rond Bartlehiem.


"Ik baalde er wel van dat er in de laatste 3 km nog twee bij kwamen. Anders had ik een podiumplek gehad," aldus Hadders. Hij reed een kilometer of tien samen met Briand. Daarna kwam Key erbij. "We draaiden goed met ons drieën."
"Nou, ik was wel blij dat er nog twee bij kwamen," aldus Reyon Kay. "Het was zwaar en hard werken met die wind."
Rob Hadders, die geen internationale wedstrijden gewend is, zei de eerste tien kilometer met open mond te hebben gekeken naar het gedrang in het peloton. "Er was geen ruimte om in te voegen. Het was pittig om je positie te houden, laat ik het zo zeggen. Maar na de eerste klinkerstraat was dat over. Toen kwamen de Nederlanders meer naar voren."


"Er wordt steeds harder gekoerst in de wereldbekerwedstrijden," zegt de Franse race-director Christophe Audoire. "Er is veel geduw en getrek, in de eerste kilometers al. Er zijn dit jaar veel nieuwe rijders uit Zuid-Amerika bij, met name uit Colombia. Veel rijders kennen elkaar niet en dat maakt de wedstrijden ook harder. Bij de vrouwen is dat net zo erg."


Er werd voortdurend aangevallen, onder meer door Roy Boeve, Arjan Smit en Geert Plender. De laatste twee pakten 23 seconden winst, maar werden weer ingelopen.
Christijn Groeneveld (Heerhugowaard) eindigde op de 14e plaats als derde Nederlander.


De Italiaan Luca Saggiorato is na drie etappes leider in het klassement om de World Inline Cup, gevolgd door zijn landgenoot Francesco Zangarini en de Colombiaan Antonio Ruales Ceron.
De Amerikaanse topper Joey Mantia, die de eerste etappe won in Zug, werd nu zesde.
Yann Guyader, de Franse klassementsleider na twee etappes die won in Sursee, kon zijn leidende positie niet verdedigen vanwege de Franse baankampioenschappen dit weekeinde. Alle Fransen die zich willen plaatsen voor EK of WK moesten hier rijden. Ook een aantal Belgen ontbrak vanwege Belgische kampioenschappen, maar verder waren wel vanuit de hele wereld toppers ingevlogen. Er gingen 131 mannen van start.


De wedstrijd telde tevens mee als tweede etappe van de Megapool.nl Holland Inline Cup. Daarin draagt Ingmar Berga nu de gele trui van de klassementsaanvoerder en Sjoerd Huisman de groene trui van het sprintklassement. Het Habovo-team won het ploegenklassement.


Dames (46,3 km)


De Colombiaanse Alexandra Vivas (26) won de race bij de vrouwen. Ze heeft zes wereldtitels, waarvan drie individueel en drie in aflossingskoersen. De Zwitserse Nadine Gloor werd tweede en Elma de Vries (Meppel) derde. Ook hier was de aanzet tot de beslissende kopgroep een Nederlands initiatief: De Vries demarreerde in de laatste 10 km. Vivas en Gloor voegden zich later bij haar, evenals de Colombiaanse Liliana Holungin, maar die moest op de klinkerstrook weer lossen.
"Ik was blij dat we met een groepje weg waren. Dat gaf mij meer kans op een podiumplek," aldus Elma de Vries. Ze had verschillende malen aangevallen: "Ik wilde ze moe maken, dan had mijn ploeggenote Hilde Goovaerts meer kans in de eindsprint."
Goovaerts werd echter 14e, al behield ze wel de leiding in het klassement van de Holland Inline Cup.


Elma de Vries had van tevoren aangekondigd dat ze hoopte op succes in deze WIC-etappe in eigen land. De eerste twee etappes gingen voor haar wat minder goed door het vele reizen. "Maar nu hoefden wij niet te reizen, en bovendien heb ik afgelopen weekeinde tijdens de pistewedstrijd in Pamplona snelheid opgedaan."
Winnares Vivas vond het een zware wedstrijd. "Niet alleen door de ruwe weg, maar ook door de wind. Als het geen tegenwind was, dan wel zijwind."
Haar landgenote Cecilia Baena, die vijfde werd, behoudt de leiding in het WIC-klassement, gevolgd door landgenotes Vivas en Holungin.
Jannitta Spigt was op de 21e plaats de tweede Nederlandse, direct gevolgd door Gretha Smit (Veeningen), Nienke Stenekes (Damwoude) en Mariska Huisman (Andijk). Spigt heeft ook de groene trui in de Holland Inline Cup.


Heren individueel (46,3 km)


Bij de beloften won junior Thijs Smets uit Vlaardingen vóór junior Maurice Vriend en Jochem Uithoven.
Bij de veteranen was René van der Meulen uit Kampen de snelste, gevolgd door Bauke Thijsseling en Sjouke Hellinga.


De volledige uitslagen zijn vanavond te vinden op www.skatepodium.com en worden u zo spoedig mogelijk gemaild.


Voor vragen n.a.v. dit persbericht kunt u contact opnemen met:


Karin Verhoef, tel. 0348-415759 of 06-28781467, e-mail karinverhoef@hetnet.nl
Harmina de Jong, Podium Organisatie, tel. 0513-630273, e-mail info@podiumorganisatie.com


Podium Organisatie

www.podiumorganisatie.com