Poëzie en luitmuziek uit de 17e eeuw in Slot Zuylen


'SIET DEN DAGH COMT AEN'

OUD-ZUILEN, 20080504 -- Op zondag 18 mei 2008 verzorgen Peter Adema (voordracht) en Willem Mook (luit) het Meiconcert in Slot Zuylen. Zij brengen Nederlandse poëzie en luitmuziek uit de 17e eeuw ten gehore van Hooft, Huygens en Bredero.

Hooft, Huygens en Bredero

Rond 1600 reist Pieter Hooft naar Rome en Venetië. Hij is vooral verrukt van Florence waar hij een half jaar blijft. De jonge Hooft leest en vertaalt Petrarca, die zijn voorbeeld wordt als hij dicht over een serieuze liefde. Lichtvoetiger dicht hij over zijn Galathea met wie hij na een nacht `de dag ziet aankomen'. Daarbij vergezelt hem de elegante luitmuziek van de Fransman Nicolas Vallet, die aan het Amsterdamse Rokin een muziekschool had opgezet.

Later was Constantijn Huygens een geziene gast op Hoofts Muiderslot. Huygens schreef naast serieuze gedichten ook veel geestige puntdichten. Hierbij klinkt de Frans getinte luitmuziek van zijn vriend Jacques Gautier.

Muziek uit het vermaarde Thysius Luitboek illustreert de meer volkse, realistische poëzie van Gerbrand Bredero. Hij is recht op de man af, zonder fratsen: of hij nu een uit de hand gelopen boerenfeest beschrijft of een getergde bedrogen minnaar.

Willem Mook en Peter Adema

Willem Mook studeerde luit aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 1994 voltooide hij zijn studie Muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht. Hij is lid van het ensemble Quadrivium en werkt samen met sopraan Paulien van der Werff. Daarnaast is Willem Mook actief als luitleraar. In 2006 verscheen zijn succesvolle CD met liederen van Constantijn Huygens en tijdgenoten.

Peter Adema studeerde klassieken in Amsterdam en deed de opleidingen solozang en opera aan het Amsterdamsch Conservatorium. Hij was adjunct-directeur artistieke zaken bij het Frysk Orkest en het Noord Nederlands Orkest. In die periode trad hij op als verteller in onder meer `Peter en de Wolf'. Peter Adema gaf met harpiste Karin Wark concerten met poëzievoordracht. Zijn belangstelling voor de Renaissance vond zijn neerslag in programma's met de luitist Willem Mook, waarin poëzie uit Italië, Frankrijk, Engeland en de Nederlanden tot klinken komt.

Meiconcert

Datum: zondag 18 mei
Aanvang: 20:00 uur, theeschenkerij open: 19:30 uur
Entree: ¤ 16,50 (Vrienden Slot Zuylen ¤ 15,-)
incl. koffie/thee vooraf en glaasje en hapje na afloop
Slot Zuylen is helaas niet toegankelijk voor rolstoelen
Reserveren is noodzakelijk via 030 2440255 of info@slotzuylen.nl





Slot Zuylen