Spray helpt bij examens


Oxytocine als spray onzichtbaar en reukloos nieuw wapen

VELSERBROEK, 20080518 -- Het hormoon oxytocine is in het nieuws, vooral de relatie tussen sex en examens heeft de aandacht. Het middel werkt stressverlagend. De onderzoekers vermoeden dat de stressvermindering te maken heeft met de aanmaak van oxytocine, het hormoon dat een rol speelt bij het gevoel van verbondenheid in relaties. Dit hormoon heeft veel invloed op het geheugen en op het zelfvertrouwen. Sinds kort is het hormoon ook als spray op de markt.

Oxytocine (v. Gr. oxus = scherp, tokos = geboorte) kan sinds 1953 synthetisch vervaardigd worden. Vincent du Vigneaud ontving in 1955 mede voor deze eerste synthese de Nobelprijs. Het hormoon kan, via receptoren, contracties van gladde spieren veroorzaken. Oxytocine en ook brokstukken van dit molecuul beïnvloeden het effect van morfine en van endorfine en zo het geheugen. Dit werd ontdekt door de Nederlander David de Wied.

Mark Kristal, hoogleraar psychologie van de University van Buffalo heeft ontdekt dat het bij verliefdheid allemaal draait om geur. Geurstoffen verraden iets van gezondheid en genetische bouw van de man. Dus ook van zijn geschiktheid als vader. De partner moet natuurlijk ook aantrekkelijk zijn, maar het is vooral de geur die de band helpt te maken en te versterken. Verder speelt het brein een grote rol. Met name oxytocine is betrokken bij het opbouwen en bewaren van relaties.

In het artikel van dr. Katy de Kogel in het tijdschrift Justitiële Verkenningen uit 2006 wordt duidelijk dat oxytocine als spray het begin vormt van een nieuwe generatie parfums. Deze is reukloos en onzichtbaar, maar faalt niet in de uitwerking. Resultaten bij examens zijn beter, gesprekken op het werk zijn effectiever en dating is kansrijker. Oxytocine is sinds april 2008 op de markt in Nederland onder de naam Liquid Trust.


www.oxytocin.nl