Ingezonden persbericht

UITGELICHT MEI 2008

UITNODIGING 20 Jaar Gulliver: Konràd in Amsterdam - 18 mei 2008, Hilton Hotel Amsterdam

Op 14 december 2007 was het precies twintig jaar geleden dat vooraanstaande schrijvers en intellectuelen uit maar liefst 20 landen uit toenmalig Oost- en West-Europa op uitnodiging van Günter Grass een week te gast waren in het Hilton Hotel Amsterdam. Zij spraken over de rol die kunstenaars en intellectuelen zouden kunnen spelen bij het voeren van een dialoog tussen de burgers van de toenmalige communistische staten en West-Europa. Na afloop van deze bijeenkomst was de oprichting van de werkgroep Gulliver een feit. Vanaf 1988 is Gulliver ondergebracht bij Felix Meritis.

Ondanks de Koude Oorlog slaagden de organisatoren erin mensen als Tadeusz Konwicki uit Polen, Andrei Voznesensky en Andrei Bitov uit de toenmalige Sovjet-Unie, Danilo Kis uit voormalig Joegoslavië en Augustin Buzura uit Roemenië in Amsterdam te krijgen. Met twee personen lukte dat niet: Václav Havel liet weten te vrezen dat hij wel een uitreisvisum zou kunnen bemachtigen, maar dan waarschijnlijk op de terugweg niet meer tot Tsjecho-Slowakije zou worden toegelaten. Hij stuurde ons een heimelijk opgenomen Super 8 filmboodschap. György Konrád ontving weliswaar een uitreisvisum, maar niet voor de Gulliver bijeenkomst in Amsterdam. Daarom werd Konrád op een ander tijdstip uitgenodigd een lezing te geven over het Midden-Europese zelfbeeld in het Hilton Hotel Amsterdam.

Na die gedenkwaardige week in Amsterdam hebben nog vele kleine en grotere bijeenkomsten plaatsgevonden, o.a. in het toenmalig Leningrad, Boekarest, Istanbul en Amsterdam.

Nu je je bijna niet meer kunt voorstellen dat er ooit een Koude Oorlog in Europa heeft gewoed is het wellicht goed stil te staan bij de toekomstverwachting omtrent het huidige Europa. Het programma viert de invloed die de Gulliver bijeenkomsten en in het bijzonder de stad Amsterdam op de toenmalige en latere deelnemers hebben gehad. Speciale gast is de Hongaarse schrijver György Konrád. Hij zal lezen uit zijn novelle Amsterdam, die hij in 1999 in opdracht van Felix Meritis heeft geschreven. Aansluitend zal Nelleke Noordervliet lezen uit Amsterdam, Amsterdam van Dubravka Ugresic (eveneens geschreven in opdracht van Felix Meritis). Michaël Zeeman, Dragan Klaic, Steve Austen, Karolina Nowacki en Linda Bouws zullen terugblikken op merkwaardige Gulliver bijeenkomsten in bizarre omstandigheden. Tevens wordt gesproken over de toekomstverwachtigingen omtrent het huidige Europa. Het programma wordt voorafgegaan door een compilatie van historische videofragmenten waarin onder meer Günter Grass en Václav Havel het woord tot ons richten.

Na afloop is er gelegenheid de boekenstand van Athenaeum Boekhandel in de hal van het Hilton Hotel te bezoeken. György Konrád en de andere aanwezige Gullivers en auteurs zullen graag uw aankoop signeren.

20 Jaar Gulliver: Konrád in Amsterdam
Zondag 18 mei 2008
Aanvang: 16.00 uur
Locatie: Hilton Hotel Amsterdam
Toegang: gratis
Reserveren (verplicht i.v.m. beperkt aantal plaatsen)

Deze middag vindt plaats in het kader van het lustrum van Felix Meritis en wordt mogelijk gemaakt door Hilton Hotel Amsterdam, Amsterdam Wereldboekenstad, Athenaeum Boekhandel en Felix Meritis.

Online partner Felix Meritis:
Reserveren:
+31 (0)20 62 31 311
receptie@felix.meritis.nl
Informatie:
www.felix.meritis.nl
Keizersgracht 324
1016 ez Amsterdam t +31 (0)20 62 62 321
f +31 (0)20 62 49 368 felix@felix.meritis.nl
www.felix.meritis.nl