Protestantse Kerk in Nederland


K.H. Miskotte in de Burgwalkerk Kampen

zo 18 mei 2008, 17:00 uur - 16:45 uur
Zondag 18 mei 2008 wordt in de middagdienst in de Burgwalkerk te Kampen een preek van Kornelis Heiko Miskotte (1894-1976) voorgelezen.

Miskotte geldt als een van de meest invloedrijke Nederlandse theologen uit de vorige eeuw.
Tot op hoge leeftijd ging hij voor in diensten in de Willem de Zwijgerkerk in Amsterdam, waar hij met zijn preken vooral randkerkelijken trachtte te bereiken.
Het is de vierde dienst in de serie Preken die spreken: woorden van geloofsgetuigen door de eeuwen heen. De preek van Miskotte die hij in 1964 op de zondag na Pinksteren heeft gehouden, gaat over het gesprek van Jezus met Nicodemus uit Johannes 3.
Ter inleiding op de dienst worden enkele delen uit een CD-uitvoering van de cantate O heilges Geist- und Wasserbad van Johann Sebastian Bach ten gehore gebracht; deze cantate is gebaseerd op de lezing uit Johannes 3. Ook vóór de dienst is er niet het gebruikelijke orgelspel, maar klinken enkele delen uit het begin van de Liturgie van Johannes Chrysostomus, zoals getoonzet door Peter Ilyich Tchaikovski. In aansluiting aan de preek, die gelezen wordt door ds. Jaap Faber, speelt de orgelist van de Burgwalkerk, Theo van Dijk, Postlude pour loffice des Complies van Jehan Alain.
De dienst begint om vijf uur.